Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Corps legde dispuut maatregelen op na incident tijdens ontgroening

Henk Strikkers,
7 februari 2019 - 09:21

Het Amsterdamsch Studenten Corps/Amsterdamsche Vrouwelijke Studentenvereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) heeft in augustus bij de UvA melding gemaakt van een incident tijdens een dispuutsontgroening. Twee studenten sliepen in een ruimte die niet van de buitenlucht was afgesloten en vertoonden onderkoelingsverschijnselen. Het A.S.C./A.V.S.V.-bestuur legde maatregelen op aan het dispuut. De UvA is tevreden over de afhandeling.

Het voorval vond niet plaats tijdens de kennismakingstijd van het corps zelf, maar tijdens die van een van zijn disputen. Tijdens die ontgroening sliepen twee beschonken studenten in een ruimte die niet volledig was afgesloten van de buitenlucht. Het zou gaan om een ruimte met een dak, maar met een open zijde. De twee studenten sliepen minder dan de zes uur die in de UvA-gedragscode zijn vastgelegd en vertoonden onderkoelingsverschijnselen.

 

Drie maatregelen

Als gevolg daarvan heeft het bestuur van A.S.C./A.V.S.V. besloten maatregelen te treffen tegen het betreffende dispuut, bevestigt rector Nils Beijeman. Zo werd het dispuutbestuur, dat zich aan het voorbereiden was op een bestuurswissel, gedwongen eerder af te treden. Bovendien kregen de drie bestuursleden een sociëteitsontzegging.

Het betreffende dispuut is voor komend jaar een fleurverbod opgelegd

Daar bovenop komt een gevoelige maatregel waarvan het dispuut dit jaar de gevolgen zal ondervinden: het is haar namelijk niet toegestaan tijdens het collegejaar 2019/2020 te fleuren. Fleuren is het actief werven van studenten die de kennismakingstijd hebben doorstaan door disputen. Hierdoor is de kans groot dat het betreffende dispuut komend jaar minder leden zal hebben.

 

‘We hebben maatregelen genomen naar aanleiding van dit incident en zullen ook in de toekomst actief optreden tegen overtredingen van de gedragscode die we samen met de UvA, VU en HvA hebben opgesteld,’ laat Beijeman desgevraagd weten. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat het bestuur van de UvA vindt dat het corps goed en daadkrachtig heeft gehandeld. Het UvA-bestuur zag geen noodzaak verdere stappen te ondernemen.

Vanaf deze week geldt de meldplicht niet enkel voor de kennismakingstijd, maar voor het hele jaar

Nieuwe gedragscode

Het incident komt naar buiten in de week dat de UvA, de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam en de Amsterdamse Kamer van Verenigingen een nieuwe gedragscode voor studentenverenigingen ondertekenden. Ten opzichte van de vorige gedragscode, die vorig jaar werd vastgesteld, is de belangrijkste aanpassing dat de meldplicht voor incidenten is uitgebreid van de kennismakingstijd tot het gehele jaar.

 

Bovendien zijn er twee nieuwe sancties toegevoegd die opgelegd kan worden als verenigingen de gedragscode niet naleven. Dat zijn het opschorten van de mogelijkheid reclame te maken, en het verbreken van de banden tussen de vereniging en de onderwijsinstelling.

 

Ieder jaar nemen de ondertekenende partijen de gedragscode onder de loep om te kijken of er aanpassingen nodig zijn.

Lees meer over