Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Zeventien woningen onbewoonbaar na brand in studentenflat

23 augustus 2021 - 12:36

Door de brandstichting in de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in West hebben zeventien studenten nu geen onderdak. Dat blijkt uit navraag bij studentenhuisvester Duwo. Afgelopen weekend regelden de studenten zelf vervangende woonruimte, Duwo verwacht deze week met een oplossing te komen. 

In de nacht van donderdag op vrijdag werd er brand gesticht in de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in West. De politie gaat ervan uit dat de brand is aangestoken. Veel bewoners van het complex die Folia vrijdag sprak, zeggen dat dit is gebeurd vanwege de regenboogvlaggen die in het pand hingen. Eerder werden ook al papieren regenboogvlaggen in de flat aangestoken.

 

Door de brand zijn alle kamers op de achtste verdieping tijdelijk onbewoonbaar geworden. De zeventien studenten die er woonden konden tot en met vannacht een hotelovernachting declareren bij studentenhuisvester Duwo, de eigenaar van het pand.

‘We zullen kijken of we ergens leegstaande kamers hebben’

Passende oplossing

Het is nog niet duidelijk hoe lang het duurt voordat de studenten terug kunnen naar hun woning. Duwo gaat zoeken naar ‘een passende oplossing’ als de kamers langere tijd onbewoonbaar blijken. ‘De een zal tijdelijk terug kunnen naar zijn ouders, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor hen zullen we kijken of we ergens leegstaande kamers hebben. Ook kunnen we altijd een beroep doen op andere verhuurders van studentenwoningen in de stad,’ laat woordvoerder Gijsbert Mul van Duwo weten. 

 

Naast de brand hebben sommige studenten nog meer schade: bij de politie zijn inmiddels vier aangiftes binnengekomen van studenten die bij hun terugkeer in de studentenflat constateerden dat er waardevolle spullen waren gestolen. ‘Er zijn bij de woningen geen sporen van inbraak gevonden,’ zegt een woordvoerder van de politie tegen Het Parool. ‘Mensen die in alle haast moesten vertrekken, hebben misschien hun deur open laten staan, of niet op slot gedaan. Hierdoor konden spullen worden weggenomen.’

Regenboogvlaggen

Om de studenten en de LHBTIQ+-gemeenschap een hart onder de riem te steken is stadsdeelcommissielid Tirza Gevers (GroenLinks) een inzamelingsactie gestart. ‘Laten we gezamenlijk opstaan tegen intolerantie en massaal de regenboogvlag uithangen in West. Om te laten zien dat je één vlag kan vernielen, maar er vervolgens tien voor in de plaats komen.’ Die inzameling lijkt succesvol: er is maandag al meer dan 4.500 euro opgehaald.