Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Brand in studentenflat Krelis Louwenstraat, mogelijk gericht tegen regenboogvlaggen

Sterre van der Hee,
20 augustus 2021 - 10:30

In een studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West is vrijdagochtend rond half zes brand uitgebroken, zo schrijft Het Parool. Volgens de politie is de brand vermoedelijk aangestoken en lijkt de brandstichting gericht te zijn op regenboogvlaggen in de flat. 

De brandweer heeft het complex, dat beheerd wordt door studentenhuisvester Duwo en elf verdiepingen telt, ontruimd. Ongeveer honderd mensen – studenten en backpackers uit het hostel in het complex – zijn opgevangen in een nabijgelegen moskee en op een politiebureau. Vier mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht vanwege het inademen van rook. Het zou gaan om een gezin met twee kinderen dat in het hostel verbleef. Zij zijn met een ladderwagen uit het pand gered, aldus de NOS. Omwonenden krijgen het advies ramen en deuren dicht te houden. 

 

Burgemeester Femke Halsema heeft vanmiddag de politie en het Openbaar Ministerie bijeengeroepen om de veiligheidssituatie rond de flat te bespreken, zo meldt Het Parool. Wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit) liet weten de brandstichting ‘afgrijselijk’ te vinden. ‘Dit kunnen we in Amsterdam nooit laten gebeuren.’

‘We zoeken met man en macht naar locaties om de nieuwe internationals onder te brengen’

Posters in brand gestoken

Eerder zouden in het complex al Pride-posters en papieren regenboogvlaggetjes in brand zijn gestoken. Duwo stuurde daarop een brief aan bewoners over ‘meerdere beschamende uitingen van intolerantie’ in het complex. ‘We willen je graag laten weten dat we de voorvallen op het netvlies hebben, ze absoluut niet tolereren en proberen uit te vinden waar ze vandaan komen. Verder willen we benadrukken dat we sancties zullen opleggen als we erachter komen dat een of meer bewoners zelf verantwoordelijk is/zijn voor genoemde uitingen,’ aldus Duwo in de brief. 

 

Vandaag arriveren ook 31 internationals die een woning in de flat zouden krijgen in Amsterdam. Zij worden onder andere op studentencampus Uilenstede en eventueel bij The Student Hotel ondergebracht, aldus Duwo-directeur Public Affairs & Accommodate Gijsbert Mul. Volgens hem wordt binnenkort in elk geval de zesde verdieping van de flat vrijgegeven. ‘De brandhaard zit op de achtste. Omdat veel internationals net zijn vertrokken staat een deel van de verdiepingen leeg.’ Wanneer alle bewoners terug kunnen, is nog onduidelijk.

 

Rookmelders

‘We weten wel dat rookmelders hebben gewerkt, in sommige gevallen gaan ze nu nog steeds af,’ vertelt Mul. ‘We hopen dat de politie snel uitvindt wie de daders zijn. In elk geval zoeken we met man en macht naar locaties om de internationals onder te brengen, dat gaat zeker lukken.’ 

 

Eerder kreeg Duwo al een klacht vanuit het woonmeldpunt van studentenunie Asva over het complex. Duwo is vervolgens met een Asva-lid bij het complex langsgegaan en heeft melding gemaakt aan de politie, aldus Mul. 

 

Dit bericht is op 20 augustus meermaals aangevuld, onder meer naar aanleiding van het beraad van de burgemeester, politie en OM, en de reactie van Duwo-directeur Gijsbert Mul.