Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Folia’s survivalgids: hoe overleef ik als eerstegeneratiestudent?

Iris Kok,
3 september 2021 - 13:39

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: hoe vind je de weg op de universiteit als je als eerste in de familie gaat studeren?

Toen ik klaar was met het vwo wist ik niets van studeren, behalve wat ik meekreeg tijdens de open dagen. Ik koos rechten in Leiden en deed mee aan de Intreeweek daar. Hoewel ik wist dat het doorbijten werd, vond ik de studie na een maand nog steeds saai. Ik stopte met de studie en had ineens een tussenjaar.

 

Iedereen die dit studiejaar gaat beginnen met studeren aan de Universiteit van Amsterdam en die geen familie of kennissen heeft aan wie hij of zij om hulp kan vragen, wil ik meegeven: het komt echt wel goed. Ja, het zal soms ongemakkelijk zijn als je niet weet wat bepaalde woorden of afkortingen betekenen (KMT, kennismakingstijd of een sjaars, eerstejaars bijvoorbeeld) maar als je je daar een beetje overheen zet, valt het mee. Begin bij het begin: bevalt je studie je? Is het een beetje wat je ervan had verwacht?

Eerste hulp voor eerstegeneratiestudenten
  • Spit de website van de UvA eens door. Alleen of met studiegenoten of je familie. Je kan ook de UvA, jouw eigen faculteit en Folia online volgen als je meer nieuws wil lezen.
  • Zoek op de website van de UvA eens naar de OER, afkorting voor Onderwijs en Examenregeling. Hierin staan je rechten en plichten als student. Zeker als je niet veel weet van studeren en de UvA is dit een handig document. De OER bestaat uit deel A (een algemeen deel) en een deel B (studiespecifiek deel).
  • Deel sowieso met je familie en vrienden wat je bezighoudt. Laat ze anders een keer je leslocaties zien tijdens een dagje Amsterdam of een paar opdrachten.

 

Mijn vader had eigenlijk maar één advies: zorg ervoor dat je altijd je collegekaart (toen op papier, nu je UvA-pas) en een pen bij je hebt. Voor je tentamens moet je je altijd kunnen identificeren, zeker in grote zalen waarbij meerdere studies bij elkaar zitten (straks als het weer mag na de Covid-maatregelen, natuurlijk). Mijn moeder leerde mij om niet uit mijn slof te schieten (dat gebeurde, ahem gebeurt, nog weleens). Ook in de omgang met docenten werkt stroop beter dan azijn. Je hoeft geen hielen te likken maar een beetje beleefdheid en respect tonen naar mensen is belangrijk, van de portier tot de decaan.

 

Het allerbelangrijkste advies is ook niet heel spannend, maar toch: vraag om hulp of advies wanneer je er zelf niet uitkomt. Mensen zoals de studieadviseur, tutoren of een opleidingscommissie zijn er om jou te helpen. Schroom niet om op die mensen af te stappen of een e-mail te sturen ook al is dat soms ongemakkelijk of lastig. Studeren is meer dan alleen het opdoen van droge, soms taaie kennis maar gaat ook om het ontwikkelen van jezelf. Dit besef ik me pas echt goed nu ik dit stuk schrijf en al ruim één jaar geen student meer ben.