Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Emile Seguin (Unsplash)
actueel

Folia’s survivalgids: hoe overleef ik als biculturele student?

Nadia Murady,
31 augustus 2021 - 13:55

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: wat doe je als niemand op de universiteit op je lijkt?

Nog nooit heb ik op de UvA een Afghaanse medestudent ontmoet. Volgens mij zitten ze allemaal ergens verstopt, en mag ik niet weten waar.

 

Uit de bubbel

Toen ik als achttienjarige vanuit mijn Zeewolde-bubbel vertrok naar Amsterdam, hoopte ik op een nieuw begin. Een waar ik omringd zou worden door de diversiteit die de stad kenmerkt. Iets wat ik voorheen altijd had gemist en waar ik zo naar verlangde. Ik wou vrienden maken aan wie ik mijn achtergrond, ervaringen en cultuur niet hoef uit te leggen maar voor wie het vanzelfsprekend is - of helemaal niet uitmaakt.

Eerste hulp voor biculturele studenten
  • Word onderdeel van een netwerk dat bij jou past: op deze site vind je de verschillende communities die aanwezig zijn op de UvA, zoals een community voor Surinaamse studenten en Caraïbisch-Nederlandse studenten.
  • Woon een evenement bij om te netwerken: hier vind je verschillende evenementen georganiseerd door het diversiteitsteam. Een goed moment om te netwerken en medestudenten te leren kennen.
  • Neem deel aan een workshop, training of mentorprogramma: het diversiteitsteam heeft ook een aantal mentor- en talentprogramma’s voor studenten. Verder kun je ook deelnemen aan diversiteitstrainingen of workshops en kun je jouw ideeën over diversiteit en inclusie op de universiteit delen.

Dat ik bij de UvA daarmee misschien niet helemaal op de juiste plek was, werd snel duidelijk. Via nieuwsberichten had ik al vernomen dat de universiteit volgens velen niet divers genoeg is. Het diversiteitsrapport dat in 2016 uitkwam, twee jaar voordat ik begon met studeren, leek nog geen opmerkelijk verschil te maken in de praktijk.

 

Toch had ik het drie jaar lang naar mijn zin. Via mijn opleiding verbreedde ik mijn netwerk met een groot aantal buitenlandse studenten. De vraag ‘waar kom je vandaan?’ was gebruikelijk maar niet meer alleen naar mij gericht, zoals voorheen het geval was.

 

Persoonlijke kracht

Tegenwoordig zijn er meer initiatieven op de universiteit waar je aan kan deelnemen. Zelf heb ik meegedaan aan een mentorprogramma speciaal voor eerstegeneratiestudenten en/of biculturele studenten. Je wordt voorbereid op de overstap naar de arbeidsmarkt en leert tegelijkertijd jouw dubbele achtergrond in te zetten als je persoonlijke kracht.

 

Verder zijn er nog meer communities waar je onderdeel van kan worden en evenementen die je kan bijwonen.

 

Uiteindelijk kijk ik tevreden terug naar mijn tijd op de UvA en heb ik veel verschillende mensen ontmoet. Helaas nog altijd geen Afghaanse landgenoot.