Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Simon Maage (Unsplash)
actueel

Folia’s survivalgids: hoe maak ik vrienden?

Nadia Murady,
30 augustus 2021 - 10:10

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: hoe maak je vrienden?

Hi! Ik ben Nadia, 21, en afgelopen maand afgestudeerd aan de UvA. Daar heb ik de bachelor Media & Information afgerond en na de zomer begin ik weer aan de research master Mediastudies. Nu loop ik stage bij Folia en verder houd ik me bezig met schrijven over maatschappelijke kwesties en diversiteit.

 

Daar stonden we dan buiten het Eye Filmmuseum met een groep niet-Intreeweek-gangers. We waren daar allemaal met verschillende redenen: de een was te laat met aanmelden en probeerde stiekem mee te doen aan de activiteiten, de ander hield gewoonweg niet van een week lang feesten. Ik viel onder de laatste groep. Dus probeerden we er samen een leuke middag van te maken.

Eerste hulp bij vriendschappen
  • Sluit je aan bij een studie- of studentenvereniging: een studievereniging is voor studenten van dezelfde opleiding, terwijl een studentenvereniging studenten van verschillende faculteiten samenbrengt.
  • Activiteiten in de buurt: bij een Crea-cursus kan je oude hobby’s oppakken of iets nieuws leren. Zo vind je vaak ook nieuwe vrienden met dezelfde interesses. Je kunt ook kijken naar vrijwilligersactiviteiten als je meer maatschappelijk betrokken wil zijn.
  • Word lid van een sport- of muziekvereniging: voor sportfanatieken en muziektalenten zijn er verschillende verenigingen waarbij je je kunt aansluiten. En er is het Universitair Sportcentrum.
  • Bijbaan: een bijbaan kan je naast financiële steun ook helpen om mensen buiten de universiteit te leren kennen. Dat kan goed zijn voor je netwerk later.
  • Colleges bijwonen: het klinkt misschien suf, maar hoorcolleges en werkgroepen zijn hét moment om kennis te maken met je studiegenoten. Wie weet wat een gesprek bij de koffieautomaat tijdens de pauzes kan opleveren?
  • De Intreeweek: last but not least is er natuurlijk de Intreeweek. Hier ontmoet je andere eerstejaars van jouw opleiding waarmee je samen op pad gaat.

Naast wie ga je zitten

Uit die middag zijn helaas niet veel vriendschappen voortgekomen. De Intreeweek-studenten vormden al snel hun eigen vriendengroepjes en dat was te merken in de collegezaal. Het eerste hoorcollege was ongemakkelijk voor hen die nog geen vrienden hadden gemaakt. Naast wie ga je zitten? En wie vraag je om aantekeningen wanneer je halverwege het hoorcollege in slaap valt?

 

Net zoals bij het begin van een relatie, is er altijd iemand die de eerste stap moet zetten. Aangezien ik niet langer kon wachten tot iemand mij zou aanspreken, besloot ik me over mijn zenuwen heen te zetten en het initiatief te nemen. Ik wendde me tot een studiegenoot die naast me zat en begon het gesprek.

 

Borrels

Daaruit volgden weer vele andere gesprekken en kennismakingen. We bleken veel gemeen te hebben en bezochten samen borrels van onze studievereniging. Alhoewel ik daar nooit officieel lid ben geworden, waren de wekelijkse borrels een goed moment om vrienden te maken en om ouderejaars te ontmoeten. Daarnaast organiseerde de vereniging ook reizen naar het buitenland.

 

Een maand of twee later vond ik via de appgroep van m’n opleiding een bijbaantje, tevens ook mijn eerste betaalde baan. Ik leerde weer een nieuwe groep mensen kennen, dit keer niet alleen binnen de grenzen van de UvA maar ook daarbuiten.

 

Uiteindelijk is het zonder Intreeweek ook goed gekomen. De week geeft eerstejaars een goede start om de universiteit te leren kennen en vrienden te maken, maar het is zeker niet de enige manier.