Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA’ers afgevoerd bij bezetting kantoor pensioenfonds ABP

Marleen Hoebe,
5 juli 2021 - 13:24

Maandagochtend hebben ongeveer twintig actievoerders, onder wie enkele UvA’ers, de lobby van het kantoor van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) bezet. Ze willen dat het ABP ophoudt met de financiering van de fossiele industrie. Om 11.00 uur werden de actievoerders na een geweldloze ontruiming door de politie naar het politiebureau gebracht.

Alle UvA-werknemers bouwen hun pensioen op bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Het is een van de grootste pensioenfondsen ter wereld en het investeert miljarden euro’s in olie-, gas- en kolenbedrijven.

 

Een aantal medewerkers van de UvA wil dat dit stopt en is daarom eerder een petitie gestart. Maandag waren een paar van die medewerkers, onder wie promovendus Geert Kapteijns, aanwezig bij de actie van Extinction Rebellion in de Amsterdam Symphony-toren aan het Gustav Mahlerplein op de Zuidas, waar een onderdeel van het ABP zit.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Daniël Rommens
UvA-promovendus Geert Kapteijns verlaat het gebouw aan het Gustav Mahlerplein

Rustige ontruiming

De bezetters wilden met hun gele spandoeken met teksten als ‘ABP, stop financiering klimaatcrisis’, in de lobby blijven totdat hun eis was ingewilligd. Daarvoor waren zelfs tassen en rolkoffertjes met slaapspullen meegenomen. Rond 10.30 uur greep de politie echter in. Agenten brachter de geboeide actievoerders een voor een naar buiten. Sommigen liepen zelf, anderen werden getild. Iemand schreeuwde ‘Wie zijn hier de criminelen?’ terwijl de bezetters het gebouw uitkomen. Al met al verliep de ontruiming rustig; na een half uur zaten alle actievoerders in drie politiebusjes, onderweg naar het politiebureau.

 

De bezetters zijn na negen uur weer in vrijheid gesteld.