Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA gaat paviljoen Theo Bosch waarschijnlijk toch niet slopen

Dirk Wolthekker,
1 juni 2021 - 08:28

De UvA gaat het Theo Bosch-paviljoen op het Binnengasthuisterrein, onderdeel van BG3, waarschijnlijk toch niet slopen. In plaats daarvan zal het worden opgeknapt zodat een deel van de Faculteit der Geesteswetenschappen er in elk geval tien jaar kan werken. Tegen de voorgenomen sloop was veel verzet uit de buurt. Het UvA-bestuur neemt waarschijnlijk voor de zomer een besluit over de gewijzigde plannen.

Dit blijkt uit de Opdrachtbrief opknapbeurt BG3, die twee weken geleden door de afdeling Financiën, Planning & Control van de UvA is verstuurd naar de Faculteit der Geesteswetenschappen en in bezit is van Folia. Het opschuiven van de sloop en nieuwbouw heeft te maken met een nieuwe planning in de verhuisbewegingen die de komende jaren gepland staan bij de faculteit.

 

De geplande sloop van het Theo Bosch-paviljoen is of was onderdeel van de ontwikkeling van het Universiteitskwartier. Daarmee pakt de UvA een aantal van haar gebouwen in de binnenstad aan, bouwt het een nieuwe bibliotheek en doet het aantal aanpassingen in de buitenruimte. In de plannen stond tot op heden dat het paviljoen zou worden vervangen door nieuwbouw. Monumentenliefhebbers en omwonenden zijn daar mordicus op tegen

‘BG3 wordt zodanig opgeknapt dat het voor de komende tien jaar in goede staat verkeert’

Onderzoeksgebouw

Het bestuur van de FGw wil graag dat het zogenoemde Onderzoeksgebouw vanaf de zomer van 2022 kan starten in het Bushuis om daarmee allerlei wetenschappelijke samenwerkingsverbanden zo snel mogelijk van start te kunnen laten gaan. Het faculteitsbureau, waarin afdelingen als financiën, P&O, huisvesting, communicatie, geclusterd zijn, moet om die reden versneld vertrekken. Dat kan naar BG3, dat snel moet worden opgeknapt om in januari 2022 in gebruik te kunnen worden genomen als faculteitsbureau.

 

‘BG3 wordt zodanig opgeknapt dat het voor de komende tien jaar in goede staat verkeert en geschikt is voor gebruik als kantoor voor het faculteitsbureau FGw,’ is in de brief te lezen. In het paviljoen is momenteel VoxPop nog gevestigd. Voor deze ‘creative space’ van de FGw wordt een oplossing gezocht op een andere locatie binnen het Universiteitskwartier. Bedoeling is dat het UvA-bestuur voor de zomer een beslissing neemt over het uitstel van de sloop en alle verhuizingen.

Inspraak

In het Strategisch Masterplan (SMP) voor het Universiteitskwartier, dat onlangs voor inspraak beschikbaar was, wordt het Theo Bosch-paviljoen nog gesloopt, maar dat zal in ieder geval nog tien jaar duren. Tijdens de inspraakperiode over het SMP kwamen bij de gemeente verschillende zienswijzen binnen van tegenstanders van de sloop van het paviljoen. Die tegenstanders lijken nu – vooralsnog – hun zin te krijgen.