Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Foto vrijgegeven door de politie
actueel

‘Verdachte vermissing Sumanta probeerde vanuit gevangenis strategie te bepalen’

Henk Strikkers,
10 mei 2021 - 16:23

Manodj B., de hoofdverdachte in de zaak van de vermiste en waarschijnlijk vermoorde UvA-student Sumanta Bansi, zou vanuit de gevangenis proberen één verhaal over de vermissing van Sumanta met zijn familie af te stemmen. Dat meldde de officier van justitie vandaag.

Dat gebeurde op een zogenoemde pro forma-zitting in de zaak tegen Manodj B. en zijn medeverdachten. Het openbaar ministerie verdenkt hem van moord of doodslag op de UvA-student Sumanta, wier lichaam nog steeds niet is gevonden. Vandaag kwam daar een extra aanklacht bij: het wegmaken of verminken van een lichaam.

 

Sumanta Bansi is afkomstig uit Suriname en kwam naar Nederland voor een studie. Ze verdween in 2017/2018 tijdens haar eerste jaar biomedische wetenschappen aan de UvA. Bansi woonde destijds in huis bij de familie B. [niet Bansi, red.] in Hoorn. Manodj B., de man des huizes, is de verdachte die in afwachting van de strafzaak vast zit. Zijn vader Dwarka B., zijn vrouw Varsha G., en zijn broer Dennis B. zijn ook verdachten in de zaak.

Zijn vrouw zou hebben gezegd: ‘Je bent hoe dan ook betrokken bij een moord’

Vast

De zitting vandaag ging over de vraag of Manodj B. vast moet blijven zitten of niet. Manodj en zijn advocaat waren niet aanwezig en dienden ook geen verzoek tot vrijlating in. Hij blijft in ieder geval tot en met 2 augustus vast zitten.

 

In de afgelopen maanden heeft het openbaar ministerie meer bewijs verzameld. Zo deed ze twee keer een zoekactie naar het lichaam van Sumanta in het recreatiegebied De Hulk bij Hoorn. Ook zijn er gesprekken afgeluisterd die Manodj met zijn familie voerde toen hij in de gevangenis zat. Daarin zou hij volgens het Openbaar Ministerie hebben gehint op een verhaal dat hij via zijn advocaat bij zijn familie probeerde te krijgen en dat hem zou moeten vrijpleiten.

Elkaar tegenspreken

Eerder spraken Manodj en zijn vader Dwarka elkaar nog op meerdere punten tegen, zei het OM. Dat ging bijvoorbeeld over wat er is gebeurd in het weekend waarin Sumanta voor het laatst contact had met haar moeder in Suriname, over wat er met de spullen van Sumanta is gebeurd en over of hoofdverdachte Manodj in dat weekend naar zijn werk is gegaan.

 

Ook heeft het Openbaar Ministerie nieuwe afgeluisterde gesprekken aan het dossier toegevoegd uit de tijd dat Manodj nog niet was aangehouden. Zo zou hij met zijn vrouw Varsha naar een uitzending van Opsporing Verzocht over de zaak hebben gekeken waarna zijn vrouw een dag later zou hebben gezegd: ‘Je bent hoe dan ook betrokken bij een moord.’

 

De volgende zitting in de zaak is gepland voor augustus. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de zaak later dit najaar zal beginnen.

 

Dit bericht is op 11 mei aangepast nadat bleek dat de voorlopige hechtenis van de hoofdverdachte is verlengd.