De opleiding Politics, Psychology, Law & Economics heeft de samenwerking met OnCampus beëindigd. OnCampus bood studenten uit het buitenland een voorbereidend jaar aan, waarmee ze achterstanden konden wegwerken. Dat voorbereidende jaar was omstreden omdat de UvA daarmee de grenzen van de regelgeving opzocht.
Diploma’s van studenten in spe van buiten de Europese Unie zijn vaak niet vergelijkbaar met een Nederlands vwo-diploma. Dankzij een zogenoemd voorbereidend jaar van een particuliere aanbieder kunnen dat soort studenten hun achterstanden wegwerken en zich voorbereiden op een studie aan de UvA.
De UvA is niet de enige universiteit die dergelijke voorbereidende jaren aanbiedt, maar wel de enige die dat doet voor studies met selectie aan de poort. Via de particuliere aanbieder OnCampus kunnen internationals namelijk een voorbereidend jaar volgen voor Business Administration (met een studentenstopBij studies met een studentenstop is er een maximaal aantal eerstejaars vastgesteld. Zijn er minder aanmeldingen, dan kan iedereen beginnen. Zijn er meer aanmeldingen, dan wordt er geselecteerd.) en Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE; met selectie aan de poort).
Die laatste studie heeft de samenwerking met OnCampus stopgezet, zegt PPLE-dean Radboud Winkels. ‘Samen met OnCampus hebben we een poging gedaan om een voorbereidend jaar aan te bieden voor maatschappij- & gedragswetenschappen,’ vertelt Winkels. De studies psychologie en politicologie hebben echter besloten om daar niet aan mee te werken.
‘Voor mij werd het daardoor te smal,’ zegt hij. ‘Als studenten het voorbereidend jaar sociale studies hadden gedaan, konden ze alleen naar PPLE, of naar economie.’ Ze konden dus aan de UvA niet verder bij een andere sociale studie. ‘De poging is mislukt.’
De afgelopen jaren hebben zich volgens Winkels bovendien slechts ‘tussen de vier en twaalf studenten’ per jaar na een voorbereidend jaar aangemeld bij PPLE. ‘Dat zijn aanmeldingen, dus er zijn er nog minder toegelaten.’
Vreemdelingenrecht
Volgens Winkels maakten ‘nieuwe wetgevingsmaatregelen’ het ook moeilijk. Daarmee verwijst hij naar de discussie over voorbereidende jaren die nu al ruim een jaar duurt.
Universiteiten zijn verplicht om voorafgaand aan een voorbereidend jaar te toetsen of een student binnen een jaar toelaatbaar kan zijn voor de studie die hij wil volgen. Als dat het geval is, dan wordt de student voorwaardelijk ingeschreven voor de studie, en krijgt de student een verblijfsvergunning. Dit kan niet bij een studie als PPLE met selectie aan de poort. Een student is door die selectie namelijk niet zeker van toelating als hij zijn voorbereidend jaar goed afrondt.
Daarom moet de UvA een kunstgreep toepassen zodat die studenten een verblijfsvergunning krijgen voor een voorbereidend jaar. De universiteit schrijft studenten in bij een andere studie dan PPLE. ‘Niet de bedoeling,’ zeiden de Immigratie- & Naturalisatiedienst (IND) en de minister eerder. De minister kondigde naar aanleiding van eerdere Folia-berichtgeving aan de regelgeving aan te scherpen om dit te voorkomen.
Andere manier
Winkels laat weten in overleg met de UvA-afdeling Academische Zaken te kijken of er andere methoden zijn om studenten uit landen waar het diploma onvoldoende is als toelatingsdiploma van de UvA voor te bereiden op PPLE.
De lichting studenten die in september begon met een voorbereidend jaar mocht zich nog aanmelden voor de studie PPLE. In september begint er geen nieuwe lichting, aldus Winkels.