Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jorn van Eck (UvA)
actueel

UvA schort medewerking Barometer Culturele Diversiteit voorlopig op

Henk Strikkers,
19 april 2021 - 14:40

De UvA gaat voorlopig geen data overmaken aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de Barometer Culturele Diversiteit. Dat meldt ze op haar intranet. De universiteit heeft daartoe besloten omdat de Centrale Ondernemingsraad vragen heeft gesteld die volgens de UvA eerst beantwoord moeten worden. De raad vraagt de universiteit echter het onderzoek helemaal te stoppen.

Vorige week ontstond ophef over het diversiteitsonderzoek dat meerdere universiteiten door het CBS laten uitvoeren. De UvA vindt het onderzoek belangrijk, omdat ze daarmee haar diversiteitsbeleid kan onderbouwen. Postdoctoraal onderzoeker informatierecht aan de UvA Jef Ausloos vond echter dat de universiteit zich met het onderzoek wat betreft gegevensbescherming in ‘grijs gebied’ bevond.

 

‘Het verwerken van persoonsgegevens en bijbehorende privacybescherming is een gevoelige zaak die zorgvuldigheid vergt. Er is wet- en regelgeving, maar daarnaast is vertrouwen van groot belang,’ schrijft de universiteit in het bericht waarin de opschorting wordt aangekondigd. ‘We vinden het belangrijk om voldoende tijd en aandacht te nemen om op de vragen van de COR te reageren. Er zijn nog geen gegevens gedeeld met het CBS, en totdat de vragen zijn opgehelderd, worden er ook geen gegevens gedeeld met het CBS.’

De ondernemingsraad verzoekt de UvA ‘per direct te stoppen met het delen van de genoemde persoonsgegevens van de UvA-medewerkers’

Nietig

De Centrale Ondernemingsraad had eigenlijk gevraagd om te stoppen met het onderzoek, zegt COR-voorzitter Gerwin van der Pol. De raad vindt namelijk dat de ondernemingsraad vooraf toestemming gevraagd had moeten worden en dat het onderzoek daarom nietig is. Daarom ‘verzoekt de COR het CvB per direct te stoppen met het delen van de genoemde persoonsgegevens van de UvA-medewerkers alsook de gegevens van alumni,’ schrijft de COR in een briefLees de brief hier in pdf..

 

Een woordvoerder van de UvA bevestigt dat de COR ‘eerder in het proces meegenomen had moeten worden’ en dat het ‘niet helemaal goed gegaan is’. Het bestuur gaat nu in gesprek met de raad om te zoeken naar een oplossing.

 

Naast procedurele zorgen uit de COR in de brief haar zorgen over hoe de data worden verwerkt en of gegevens op kleine afdelingen niet te herleiden zullen zijn naar individuele medewerkers.

 

Utrecht

De Universiteit Utrecht liet eind vorige week al weten voorlopig geen data met het CBS te delen. Dat deed de universiteit omdat er vragen werden gesteld over de noodzaak en de privacygevoeligheid van het onderzoek. In Utrecht hadden bovendien maar liefst 430 medewerkers bezwaar aangetekend tegen de verwerking van hun persoonsgegevens, ruim 8 procent. Dat is veel meer dan de 2 procent van de UvA-medewerkers die niet wenste mee te werken aan het CBS-onderzoek.