Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Teska Overbeeke (UvA)
actueel

UvA wil ecologische voetafdruk in 5 jaar 25 procent verkleinen

Henk Strikkers,
24 maart 2021 - 14:06

De Universiteit van Amsterdam wil haar ecologische voetafdruk in 2026 met een kwart verkleind hebben. Dat staat in het White Paper Duurzaamheid, dat de universiteit deze week publiceert. De gebouwen van de UvA moeten in 2040 bovendien van het gas zijn.

Die grote reductie van de ecologische voetafdruk van de universiteit vereist een groot aantal maatregelen. In het plan van de UvA wordt onder meer gerept over het opwekken van de eigen energie, duurzamere inkoop en catering, en minder vliegreizen.

 

De universiteit wil in 2026 10 procent van haar energie zelf opwekken. Daartoe worden er op alle geschikte daken zonnepanelen geplaatst. Ook wordt er gekeken naar zonnepanelen op braakliggende terreinen en het gebruik van restwarmte van datacenters op Science Park.

De universiteit gaat met de cateraar onderhandelen over ‘het schrappen van het vlees van herkauwers uit het assortiment’

Catering

Ook in de kantines gaan studenten en medewerkers het nieuwe duurzaamheidsbeleid merken. Volgend jaar al moet de ecologische voetafdruk van catering bij borrels en vergaderingen ten opzichte van 2018 gehalveerd zijn. In 2026 moet de CO2-uitstoot van het in de kantines verkochte eten met een kwart gedaald zijn.

 

Om dat te bereiken moet het aanbod van vlees en zuivel worden ingeperkt, ziet de universiteit, ‘bijvoorbeeld een 75 of 100 procent veganistische lunch en/of het schrappen van het vlees van herkauwers’. Ook gaat de universiteit onderhandelen met Cateraar Cirfood over ‘het schrappen van het vlees van herkauwers uit het assortiment en het verminderen van de verkoop van alle dierlijke eiwitten’.

Korte vliegreizen mogen enkel nog ‘na goedkeuring door een leidinggevende worden geboekt’

Vliegreizen

Ook wordt er gerept over een ‘centraal dienstreizenbeleid’. Enkele UvA’ers pleitten er in de afgelopen jaren al voor om bijvoorbeeld vliegreizen naar locaties die binnen zes uur met het openbaar vervoer te bereiken zijn niet langer te vergoeden. Ook de studentenraad schaarde zich achter die plannen.

 

In een bijlage bij het plan staat dat die reizen volgens de UvA enkel nog ‘na goedkeuring door een leidinggevende worden geboekt’. Voor vliegreizen naar locaties die binnen acht uur met het ov te bereiken zijn, worden treinreizen ‘nadrukkelijk als voorkeursoptie’ aangeboden.

 

ICT

De ICT-afdeling krijgt ook een flinke duurzaamheidsopdracht mee. Zo moet de afdeling duurzamer gaan inkopen (bijvoorbeeld Fairphones, of refurbished apparatuur), moet het de groei van het dataverkeer gaan remmen en moet alle e-waste in 2026 ingezameld en duurzaam afgevoerd worden. Tevens moet ICT-apparatuur langer gebruikt worden dan nu de standaard is

 

Fossielvrij

In de komende twee decennia moeten alle campussen van de UvA fossielvrij worden, stelt de universiteit. Het Science Park moet in 2025 van het gas af, de Roeterseilandcampus zou vijf jaar later moeten volgen, en het Universiteitskwartier – waar nu nog volop gebouwd wordt – weer tien jaar later.

 

In het White Paper Duurzaamheid, een plan waarmee de universiteit ‘een duurzame verandering in de maatschappij’ wil versnellen staan vijf pijlers. Naast een (1) reductie van de ecologische voetafdruk, zijn dat (2) een levendige duurzaamheidsgemeenschap, (3) passende aandacht voor duurzaamheid in alle studies, (4) alle UvA-studenten kunnen zich specialiseren ‘tot pioniers op het gebied van verduurzaming’ en (5) door middel van onderzoek bijdragen aan een duurzame wereld.

Lees meer over