Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Foto vrijgegeven door de politie
actueel

Verdachten praatten over vermiste student Sumanta Bansi: ‘Heb d’r vermoord’

Henk Strikkers,
15 februari 2021 - 16:44

De twee verdachten in de zaak van de vermiste UvA-student Sumanta Bansi zouden hebben gepraat over een moordwapen, en over hoe Sumanta Bansi aan haar einde is gekomen. ‘Ben met dat ding dwars door haar hart gegaan, dood, klaar.’

Dat bleek tijdens de eerste pro forma-zitting in de zaak tegen zoon Manodj B. en vader Dwarka B., die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van de UvA-student biomedische wetenschappen Sumanta Bansi in 2018. Sumanta woonde destijds bij Dwarka, zijn zoon Manodj en zijn vrouw en hun zoontje in hun huis in Hoorn.

 

Zwanger

Sumanta Bansi werd geboren in Suriname en kwam naar Nederland om aan de UvA te studeren. In 2017 begon ze met een studie biomedische wetenschappen. Eind 2017 of begin 2018 raakte Sumanta voor de tweede keer in korte tijd zwanger en snel daarna verdween ze. Het is deze week drie jaar geleden dat Sumanta voor het laatst contact met haar moeder had in Suriname. Daarna is er niets meer van haar vernomen.

‘Die zijn niet dom hoor, die weten wel wat er is gebeurd, maar het probleem is: ze weten niet waar’

Maandenlang geloofde de moeder van Sumanta de verklaringen voor Sumanta’s afwezigheid die de familie bij wie ze inwoonde gaf. Zo zou Sumanta onder meer op vakantie zijn in Dubai, of zijn verhuisd naar Rotterdam. Uiteindelijk werd Sumanta pas in november 2018 als vermist opgegeven.

 

Volgens het Openbaar Ministerie waren er in de weken voorafgaand aan de verdwijning van Sumanta spanningen in het gezin. Sumanta zou tweeduizend euro hebben gestolen, zij zou te bemoederend zijn voor het zoontje in het gezin, en de hernieuwde zwangerschap van Manodj zou een schande zijn voor het gezin. De eerste zwangerschap was eerder onder druk afgebroken, en Sumanta vreesde dat zij – hoewel ze het kind wilde houden – weer onder druk gezet zou worden om een abortus te plegen.

‘Ik heb haar vermoord. Twee uur. Helemaal niemand daar’

‘Gewoon vermoord’

De bewijzen tegen Manodj en Dwarka bestaan vooral uit afgeluisterde gesprekken. Manodj zou naar aanleiding van een aankondiging van Opsporing Verzocht hebben gezegd ‘We komen in Opsporing Verzocht. Ai-ai-ai.’ ‘Ik heb d’r gewoon vermoord.’ Na de uitzendingen spreekt Manodj met zijn broer onder meer over het wegmaken van een moordwapen, over de staat van een begraven lichaam na een aantal maanden, en over de politie. ‘Die zijn niet dom hoor, die weten wel wat er is gebeurd, maar het probleem is: ze weten niet waar.’

 

Bovendien is in de nacht van 17 op 18 februari met de auto van Manodj getankt, en is zijn auto de dag erna gezien bij Den Oever, nabij het Robbenoordbos waar de politie al vele malen zocht naar het lichaam van Sumanta.

Politieauto

Advocaat Hiddema van vader Dwarka B. voegde eraan toe dat Manodj in afgeluisterde gesprekken zou hebben gezegd dat hij haar ‘in een keer in het hart zou hebben gestoken’. Daarnaast zou Manodj hebben gezegd dat hij middenin de nacht in het Robbenoordbos is geweest. ‘Ik heb haar vermoord. Twee uur. Helemaal niemand daar.’ Daarna zou Manodj zijn weggedoken voor een politieauto. In een aflevering van Opsporing Verzocht werd die situatie gereconstrueerd (zie video hieronder), en vroeg de politie om meer informatie over mensen die in die nacht wegdoken.

(Lees verder onder de video)

 

 

Bovendien werden bij de doorzoeking van de woning in november 2020  diploma’s, certificaten, schoolverklaring en sieraden van Sumanta aangetroffen, die Sumanta volgens haar moeder nooit vrijwillig zou achterlaten.

 

Van het lichaam van Sumanta ontbreekt tot op heden ieder spoor. Waarschijnlijk gaat het proces tegen Dwarka B. en Manodj B. verder in mei. Manodj B. blijft tot die tijd in voorarrest, Dwarka B. mag de rechtszaak in vrijheid afwachten. Ook de broer en de vrouw van Manodj zijn nog steeds verdachte in de zaak. Zij zitten niet vast.