Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ilsoo van Dijk (UvA)
actueel

WOinActie en COR vragen extra steun: ‘Situatie op universiteiten wordt onhoudbaar’

Henk Strikkers,
11 februari 2021 - 11:14

De coronacrisis veroorzaakt een ‘onhoudbare druk op en uitval van wetenschappers en ondersteunend personeel’ op universiteiten. Dat schrijven onder meer WOinActie en de Ondernemingsraad van de UvA in een brief aan minister Van Engelshoven. Ze luiden de noodklok en vragen ‘met klem’ om extra geld.

Volgens de schrijvers van de brief, naast WOinActie onder meer twee vakbonden en een aantal universiteitsraden en ondernemingsraden van universiteiten (waaronder de UvA), wordt de situatie aan universiteiten onhoudbaar. Dat heeft ermee te maken dat wetenschappers door het hybride onderwijs ‘veel meer extra tijd aan onderwijs kwijt zijn dan voorheen’. Daar komt nog bij dat een grote groep wetenschappers ook moet zorgen voor kinderen of ouders.

‘Medewerkers geven aan ondanks ziekte door te werken, omdat zij hun collega’s niet nóg zwaarder willen belasten’

‘Er zijn sterke signalen dat wetenschappers hierdoor, en door de algehele druk van het hybride en online onderwijs, geheel uitgeput raken,’ staat in de brief. ‘Medewerkers geven aan ondanks ziekte door te werken, omdat zij hun collega’s niet nóg zwaarder willen belasten.’ En: ‘Studieadviseurs en secretariaten hebben hun handen vol met de opvang van studenten, van wie er velen kampen met corona-gerelateerde problemen.’

 

WOinActie doet ‘met klem een beroep’ op minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) om ‘de werkbelasting aan de universiteiten te verlichten’. Ze wil dat er direct ‘geoormerkt geld’ komt om het aantal wetenschappelijke, studiecoördinerende en secretariële aanstellingen met 20 procent te verhogen. ‘Hierdoor is er iets meer speling om de extreem toegenomen werklast op te vangen en kunnen universitaire medewerkers hopelijk de komende periode met beperkingen goed doorkomen.’

 

Meer dan honderd miljoen euro

Een snelle berekening leert dat het hierbij gaat om een investering van meer dan honderd miljoen euro. Dat is veel meer dan de 20 miljoen euro die de minister tot nu toe uittrok in de Subsidieregeling Coronabanen in het Hoger Onderwijs. Die regeling was bovendien enkel gericht op ondersteunend personeel zoals surveillanten of ICT’ers, en niet op docenten.

 

De minister heeft nog niet gereageerd op de brief.