Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Engin Akyurt (Unsplash)
actueel

Wel of geen mondkapje op? Het is maar net waar je studeert

Daniël Rommens,
30 september 2020 - 10:11

Mondkapjes op of niet? Amsterdamse onderwijsinstellingen gaan elk op hun eigen manier om met het advies van burgemeester Halsema om mondkapjes te dragen in publieke gebouwen. Bij sommige verschilt het zelfs per gebouw.

Maandagavond raadde de Amsterdamse burgemeester Halsema aan om mondkapjes te dragen in ‘alle publieke binnenruimten’. Instellingen en bedrijven voor horeca en detailhandel werd geadviseerd om mondkapjes in hun deurbeleid op te nemen. Over onderwijsinstellingen werd niks gezegd. De UvA ziet geen reden om mondkapjes te verplichten. ‘De UvA-ruimtes zijn niet voor publiek toegankelijk en er geldt dus geen mondkapjesplicht’, laat een woordvoerder weten. ‘Uiteraard staat het medewerkers en studenten vrij om individueel te kiezen voor het dragen van een mondkapje.’ De universiteit wacht met aanvullende maatregelen totdat er een helder advies ligt speciaal voor het hoger onderwijs.

‘Halfbakken maatregelen’

Burgemeester Halsema adviseerde mondkapjes te dragen. Het liefst had ze het verplicht, maar dat was volgens haar juridisch niet houdbaar. Om dat te kunnen doen moet volgens haar adviseurs een ‘indicatie’ uit Den Haag komen. Het advies aan instellingen en bedrijven om mondkapjes in het deurbeleid op te nemen, werd wisselend ontvangen. Winkelketen Hema liet weten dat niet te doen, net als veel supermarkten. De Bijenkorf, het Rijksmuseum en de Openbare Bibliotheek juist wel.

 

De vrijblijvendheid van de maatregel kon rekenen op veel kritiek. De verantwoordelijkheid voor de handhaving werd volgens critici in de gemeenteraad ‘afgewenteld op instellingen en bedrijven’ en het zouden ‘halfbakken’ maatregelen zijn. Het onderwijs werd helemaal niet genoemd bij de bekendmaking van de nieuwe maatregelen.

Maar hoe pakken andere onderwijsinstellingen het aan? Een rondgang langs Amsterdamse hogescholen en universiteiten en het ROC van Amsterdam laat een divers beeld zien. De Hogeschool van Amsterdam (HvA), die nog altijd diensten en afdelingen deelt met de UvA, gaat een stapje verder. De hogeschool neemt het standpunt van de burgemeester over en adviseert mondkapjes te dragen in haar gebouwen.

 

Morele plicht
Op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) gaat het heel anders. Daar verplichtte het hogeschoolbestuur het dragen van mondkapjes al begin september. ‘Wij hebben heel veel fysiek onderwijs. Acteurs, muzikanten, filmmakers, die zijn gebaat bij onderwijs op locatie’, zegt woordvoerder Fokke Uiterwaal. ‘Daardoor hebben we veel in- en uitloop in de gebouwen, dus mondkapjes zijn in de gangen verplicht.’

 

Wie geen mondkapje draagt kan geen straf opgelegd worden, geeft Uiterwaal toe. ‘Het gaat om een morele plicht en die handhaven we met sociale controle. Het werkt eigenlijk heel goed. Of mensen het prettig vinden weet ik niet, maar ze vinden het in elk geval heel logisch.’

 

(De tekst loopt door onder de infographic.)

Eén lijn trekken
Ook het ROC van Amsterdam worstelt met het advies van de burgemeester. ‘Elke gebouwbeheerder besluit vooralsnog zelf of mondkapjes worden verplicht’, vertelt persvoorlichter Janneke Toet. ‘Wij hebben gebouwen met smalle gangen, waar al weken mondkapjes worden gedragen en de studenten doen dat allemaal ook heel trouw.’ Het ROC beslist nog of de mondkapjes in alle gebouwen moeten worden gedragen.

 

Hogeschool InHolland doet hetzelfde als de HvA en adviseert mondkapjes te dragen. De Vrije Universiteit maakte dinsdagavond bekend geen mondkapjesplicht in te voeren. Het bestuur wachtte volgens een woordvoerder aanvankelijk met hun besluit, omdat ze ‘één lijn’ wilden trekken met de andere hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Die missie blijkt lastig, in elk geval totdat er een duidelijke richtlijn komt voor het onderwijs.