Na een lange afwezigheid is het Universiteitsforum vandaag weer bijeengekomen. In hybride vorm, dat wel. In de Zuiderkerk werd gedebatteerd over (digitaal) onderwijs in coronatijd. Een handjevol forumleden discussieerde gelijktijdig via Zoom. ‘We zouden smalltalk moeten inroosteren.’
Een Zoom-college openhouden nadat de docent is vertrokken, buitencolleges, colleges in grote evenementenruimtes waar veel meer mensen kunnen samenkomen dan in een klein werkgroepzaaltje, meer mogelijkheden voor break-out rooms tijdens Zoom-colleges, een apart Zoom-vragenuurtje met een docent, meer mogelijkheden om leegstaande werkgroepzaaltjes te gebruiken als studieruimte, Whatsappgroepjes van studenten samenstellen nog voordat het eerste college van een reeks is begonnen, meer aandacht voor eerstejaars, maar ook voor nieuwe medewerkers om zich snel thuis te laten voelen op de UvA. Het zijn maar een paar ideeën die maandagochtend voorbijkwamen in de Zuiderkerk, tijdens de eerste bijeenkomst van het universiteitsforum in coronatijd.
Fysiek en online
Met grotendeels nieuwe gezichten ging het Universiteitsforum van start. Of liever gezegd: het forum maakt een doorstart. Het deliberatief discussieplatform dat in pilot-vorm bestaat sinds januari 2018 kwam in juni 2019 voor het laatst bijeen en zou aanvankelijk in maart weer bij elkaar komen voor een pilot 2.0, maar door corona lukte dat niet. Nu wel, al was het in een andere vorm dan eerder. Iets meer dan twintig leden zaten in de kerk aan tafels te discussiëren over de voor- en nadelen van online onderwijs, een klein deel van de leden (om 12.15 uur zeven mensen) Zoomden mee. Het forum telt 62 grotendeels door het lot bepaalde leden, verdeeld over alle functiecategorieën van de UvA. Ongeveer de helft van hen was vanochtend aanwezig was om te praten over het belangrijkste thema van dit moment: digitaal onderwijs in coronatijd.
De Zoom-sessie werd gemodereerd door de nieuwe secretaris van het forum Roeland Voorbergen, de fysieke sessie werd eenmalig voorgezeten door hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak. De komende sessies in oktober en december zullen worden voorgezeten door Eva Reijman, postdoc bij filosofie en geen lid van het forum. Begin volgend jaar zullen de forumleden een voorzitter uit hun midden kiezen.
Feedback
De tweede versie van het forum werkt iets anders dan de eerste: de bijeenkomsten duren slechts anderhalf uur, inclusief broodje. Het forum komt wel vaker bij elkaar dan eerder, er is een agendacommissie die de discussiethema’s vaststelt en er is meer aandacht voor feedback op de besproken thema’s. Van een vergoeding voor de leden, zoals vorige week nog bepleit door het kersverse forumlid Geertje Hulzebos, is vooralsnog geen sprake.
Wel zijn er inleiders bij de bijeenkomsten. Vandaag waren dat geneeskundestudent Sarah Lutterman en socioloog Gerben Moerman, die via een videoboodschap – hij werd tijdens de bijeenkomst net op het coronavirus getest – de vraag opwierp wat voor soort inspiratie we in deze tijd nodig hebben: collectieve inspiratie, dingen samen doen. Moerman: ‘Al is het maar gezamenlijk mopperen op de literatuur voordat de docent binnenkomt.’
(Lees verder onder de afbeelding)
Gezelligheid
Het grote gemis van fysiek contact, elkaar zien, spreken, desnoods aanraken is een onderwerp dat iedereen inmiddels bezighoudt. Maar zolang de campussen ingericht blijven op de anderhalvemetersamenleving blijft dat grotendeels een illusie, dus is de vraag: hoe organiseren we online gezelligheid? Een deel van de Zoom-colleges misschien inruimen voor smalltalk en koffie drinken? ‘We zouden smalltalk moeten inroosteren,’ zei een van de deelnemers. Maar ja, de Nederlandse gezelligheid kenmerkt zich door de spontaniteit ervan. Duyvendak: ‘Maar is het niet moeilijk om op commando gezelligheid te creëren?’
Misschien iets om de volgende keer over door te praten. Tenminste, als de splinternieuwe agendacommissie, die vanmiddag al bij elkaar zou komen, dit een goed plan vindt. We zullen het weten op 28 oktober tijdens de volgende bijeenkomst van het forum. Ook dan live en gelijktijdig via Zoom. Hybride dus, dat staat in elk geval al vast, al lijkt het handig die twee sessies meer te integreren dan vandaag het geval was. Want hoewel er in beide sessies over hetzelfde onderwerp werd gesproken, was er niet echt veel interactie. Misschien dat de agendacommissie daar ook suggesties voor kan doen.