Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA heropent alle gebouwen op 1 juli

Henk Strikkers,
11 juni 2020 - 08:31

De Universiteit van Amsterdam heropent op 1 juli alle gebouwen. Op 31 augustus worden de openingstijden verruimd van 7.30 tot 22.00 uur, en gaan de gebouwen voor onderzoek ook op zaterdag open. Dat staat in het heropstartprotocol van de UvA.

Thuiswerken blijft de norm, benadrukt de UvA in haar protocol, en ‘we begrijpen dat er vragen zijn en misschien ook teleurstelling’. Toch worden er binnenkort kleine stapjes gezet op weg naar een normale gang van zaken aan de universiteit. De eerste kleine stap wordt aanstaande maandag 15 juni gezet, met het op kleine schaal heropstarten van onderwijs en onderzoek dat thuis of online niet door kan gaan.

 

Eerstejaars studenten

Bij het heropstarten van het onderwijs krijgen eerstejaars studenten en kwetsbare studenten extra aandacht. ‘We maken ons zorgen om de aankomende eerstejaars, om het gemis van direct contact in het onderwijs, om de voortgang in onderzoek. Online kan veel maar vervangt niet het directe contact tussen medewerkers, tussen studenten en docenten én tussen studenten onderling,’ schrijft de UvA.

De UvA maakt zich bij het ministerie hard voor de verruiming of de afschaffing van de tijdsloten voor onderwijs

Ruim twee weken later, op 1 juli, worden alle gebouwen weer geopend. Op 31 augustus, de dag dat de opening van het academisch jaar gepland staat, worden de openingstijden van de universiteitsgebouwen verruimd. De gebouwen gaan open ‘van 07.30 tot 22.00 uur en – voor onderzoek – in de weekenden naar 9.00 tot 18.00 uur.’

 

Maximumcapaciteit en maximuminstroom per uur

Daarvoor gelden strikte regels. Per gebouw wordt een maximumcapaciteit vastgesteld voor de onderwijszalen en voor werkplekken, en een maximale instroom per uur. In de gebouwen wordt deze informatie gecommuniceerd met bijvoorbeeld stickers of schermen. Ook worden er looproutes aangebracht.

 

De UvA verwacht dat door de afstandsmaatregelen ongeveer 20 procent van haar capaciteit gebruikt kan worden. Daar komt nog een extra beperking bij, namelijk het tijdslot (11 tot 15 uur en na 20 uur) voor onderwijsactiviteiten dat het kabinet heeft vastgesteld. De UvA maakt zich bij het ministerie hard voor de verruiming of de afschaffing van die tijdsloten, meldt ze. Daarnaast is ze in gesprek met de gemeente, de vervoerregio en de veiligheidsregio over meer mogelijkheden om het openbaar vervoer te gebruiken.

 

Eind september wil de UvA de eerste ervaringen in het collegejaar evalueren en op basis daarvan ‘en afhankelijk van de richtlijnen van de overheid’ wordt besloten of er meer onderwijs en onderzoek op de campussen kan plaatsvinden.

 

Bekijk hieronder een aflevering van Inzoomen met Geert over het heropstartprotocol.