Studenten moeten, als ze weer naar de campussen mogen komen voor onderwijs, buiten de spits reizen. Dat schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap op haar site. Het ministerie noemt als maatregel dat er bijvoorbeeld onderwijs van 15.00 tot 20.00 uur, of daarna kan plaatsvinden. ‘Het is voorstelbaar dat dat aan de UvA gaat gebeuren,’ zegt een woordvoerder.
Vanaf 15 juni mogen universiteiten weer langzaamaan open voor onderwijs. Het gaat dan om kleinschalig onderwijs, zoals ‘praktijklessen, examens, tentamens en begeleiding van kwetsbare studenten voor zover dit online niet lukt,’ schrijft het ministerie. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat studenten de spits moeten mijden. Vorige week lekte uit dat onderwijs enkel van 11.00 tot 15.00 uur zou mogen plaatsvinden.
UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam maakte zich daar dit weekend kwaad over. Ze rekende voor dat door enerzijds het beperkte tijdslot en anderzijds de voorwaarde dat er afstand gehouden moet worden, ongeveer 5 procent van het onderwijs door zou kunnen gaan. ‘Docenten en studenten snakken ernaar om elkaar weer te ontmoeten,’ zei ze daar gisteren over. ‘Tot de zomer zijn we blij met alles, maar daarna is dat onhoudbaar.’ Dat lijkt effect te hebben gehad, want volgens het ministerie is onderwijs na 20 uur in de avond ook mogelijk. Ook biedt ze ruimte voor ‘maatwerk’. ‘Onderwijsactiviteiten kunnen wel tussen 15.00 en 20.00 uur plaatsvinden, als ze niet eindigen of beginnen tussen 15.00 en 20.00 uur.’
Faculteiten gaan ermee aan de slag
Een woordvoerder van de UvA laat weten dat het mogelijk is dat de UvA ook in de avond colleges gaat geven. ‘Maar dit hebben we ook pas gisteren gehoord. Op de faculteiten gaan ze daar nu mee aan de slag. Ik kan nog niet zeggen hoe dit eruit gaat zien.’ In een nieuwsbrief voor studenten en medewerkers schrijft de universiteit bovendien ‘dat we ook met regionale vervoerders en de veiligheidsregio in gesprek gaan om lokaal afspraken te maken en begin- en eindtijden beter te spreiden’.
Avondcolleges zijn vaak een heikel punt. Studenten hebben vaak bijbaantjes in de avonduren, terwijl docenten met kinderen ’s avonds moeilijkheden hebben om opvang te regelen. Daarnaast kunnen colleges in de avond moeilijk zijn voor UvA’ers die mantelzorger zijn. De woordvoerder van de UvA kon op dit moment nog niet laten weten of docenten en studenten verplicht worden ’s avonds college te geven of bij te wonen.
In principe campusonderwijs bij politicologie
De studie politicologie heeft gisteren in een mail aan alle studenten laten weten na de zomer zoveel mogelijk fysiek onderwijs te gaan geven, omdat ze hecht aan het belang met docenten en medestudenten. Ze verwacht ‘van studenten dat zij in principe vanaf 31 augustus in Amsterdam kunnen zijn om aan dit campusonderwijs deel te nemen.’ Mocht dit niet lukken vanwege reisrestricties, dan is er een online alternatief.
Eerder liet de Faculteit Economie & Bedrijfskunde al weten dat zij na de zomer waarschijnlijk al het onderwijs online zal geven. De studies zijn daar erg groot en er studeren veel internationals, waardoor het volgens decaan Han van Dissel ‘erg onwaarschijnlijk’ is dat er bijvoorbeeld offline hoorcolleges gegeven kunnen worden aan eerstejaars.
Bibliotheek weer open
Vanaf maandag 25 mei is het ook weer mogelijk om boeken te lenen in de Universiteitsbibliotheek aan het Singel. De UB is daarvoor van 10 tot 16 uur open. Het is de bedoeling dat de studieplekken een week later, op 2 juni, ook beperkt opengaan. De plekken zijn enkel beschikbaar nadat ze zijn gereserveerd. Het online reserveren start op 1 juni.