Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jacob Townsend (cc, via Unsplash)
actueel

Ook UvA’ers ondertekenen brandbrief over aantasting privacy door corona-apps

Dirk Wolthekker,
14 april 2020 - 14:31

Een groep van meer dan zestig wetenschappers heeft een brandbrief gestuurd aan het kabinet over de voorgenomen inzet van corona-apps; de track-and-trace-app en de gezondheidsapp. Ook UvA-hoogleraren hebben de brief ondertekend.

Een groep van meer dan zestig wetenschappers heeft een brief gestuurd aan het kabinet waarin ze hun verontrusting uitspreken over de mogelijke introductie van corona-apps, bedoeld om het virus op te sporen en de uitbraak van Covid-19 in te dammen. De wetenschappers schrijven het belangrijk te vinden dat er kritisch wordt gekeken naar het nut, de noodzaak en de effectiviteit van dergelijke apps. ‘Als ook naar de impact ervan op het brede sociale systeem inclusief onze fundamentele rechten en vrijheden. Of we het nu willen of niet, deze apps zullen een precedent scheppen voor toekomstig gebruik van vergelijkbare invasieve technologieën, ook na deze crisis.’

Van UvA-zijde is de brief onder meer ondertekend door de hoogleraren Natali Helberger, Beate Roessler, Tobias Blanke, Tom van Engers en Julia van Weert. Vorige week waarschuwde hoofddocent Europees gezondheidsrecht Anniek de Ruijter in Folia ook al voor al te grote inperkingen van de fundamentele vrijheden. ‘De bescherming van een privéleven, privacy en van persoonsgegevens zijn van groot belang om het vertrouwen van de burgers in de overheid vast te houden,’ zei ze.

 

Experts

Als het al nodig zou zijn dergelijke apps te introduceren, zou het besluit daarover volgens de wetenschappers ‘moeten worden begeleid door experts op het gebied van app-ontwikkeling, maar juist ook op het gebied van recht, sociale wetenschappen, gedragswetenschappen, ethiek, het gezondheidsdomein en de systeemwetenschap. Het gebruik van alle apps en technologieën in verband met de bestrijding van de coronacrisis moet in elk geval tijdelijk, strikt noodzakelijk, proportioneel, controleerbaar, transparant en toetsbaar zijn.’ Zie hier voor de hele brief.