De UvA verwacht voor de zomer een beslissing te nemen over de eventuele realisatie van REC-V, zoals het plan voor de nieuwe collegezaal officieel heet. De gemeente stemde eerder al in met de bouwplannen, maar de UvA vond de eerste ontwerpen te duur.
De bouw van een nieuwe collegezaal heeft altijd veel voeten in aarde, zowel bestuurlijk als logistiek, financieel en maatschappelijk, maar de bouw van de nieuwe collegezaal op de REC spant de kroon: er is de afgelopen twee jaar alleen nog maar heisa over geweest en de nieuwe zaal staat er nog niet eens. Al heeft de gemeente intussen ingestemd met de bouw, dat wil helemaal nog niet zeggen dat de zaal er komt: de eerste spade moet zelfs de grond nog in. En dat voor een collegezaal waarvan het plan was dat deze al in gebruik zou zijn.
Spuughekel
Waarom is de zaak vertraagd? Om te beginnen moet bij zo’n bouwproject de buurt betrokken worden, want buurtbewoners hebben traditiegetrouw een spuughekel aan UvA-bouwprojecten die overlast geven en toch vaak doorgaan. Toen het plan werd gelanceerd ontstond er dan ook gelijk burenruzie. Die lijkt inmiddels wel enigszins bijgelegd, maar leuk is anders, vindt een deel van de bewoners van de Sarphatistraat. Zij hebben nu nog vrij uitzicht over de Roeterseilandcampus, maar koekeloeren in de toekomst tegen – in hun woorden – ‘een doodskist’ aan.
Business-case
Bovendien is de bouwsector oververhit en zijn bouwprijzen inmiddels flink opgeschroefd. Voor het nieuwe pand was oorspronkelijk tien miljoen gereserveerd, maar daar zijn al miljoenen aan toegevoegd omdat de zaak veel duurder dreigt te worden. Daarom wordt er momenteel gerekend aan een ‘business-case’ om te bepalen hoe en of de zaal er nog komt.
‘Het hele project wordt momenteel opnieuw doorgerekend,’ zegt woordvoerder Hans den Boer van de afdeling Huisvestingsontwikkeling. Het bouwbeleid van de UvA wordt tegenwoordig bepaald door het credo ‘wel bouwen, maar niet tegen elke prijs’ en dat geldt ook voor de nieuwe collegezaal, vertelt Den Boer.
‘We houden alles opnieuw tegen het licht en dat kan betekenen dat we wel gaan bouwen, of niet, of soberder, of dat het uitgesteld wordt. Ik verwacht dat er de komende drie à zes maanden een beslissing over wordt genomen.’ De buurtbewoners zullende in januari worden bijgepraat over de situatie door Kees Lammers, interim-directeur van de afdeling Huisvestingsontwikkeling. Wordt ongetwijfeld vervolgd.