Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: AMC Embryologie
actueel

3D embryo’s en urine-recycling brengen UvA’ers naar finale innovatie-award

Marleen Hoebe,
28 oktober 2019 - 13:14

Vijf UvA’ers zijn genomineerd voor de Amsterdam Science & Innovation Award 2019, een award voor het beste innovatieve idee dat uit Amsterdams onderzoek komt en ook een maatschappelijke of commerciële impact heeft. De UvA-ideeën variëren van een 3D-embryo-atlas tot een urine-recycle-systeem. Drie finalisten kunnen een prijs van 7.500 euro winnen.

Vijf van de negen finalisten van de Amsterdam Science & Innovation Award 2019 zijn UvA’ers, waaronder wetenschapsfilosoof Federica Russo en universitair docent strafrecht Jill Coster van Voorhout voor de categorie alfa/gamma. Arts-embryoloog Bernadette de Bakker en kinderarts en intensivist Reinout Bem zijn genomineerd voor de categorie levenswetenschappen. Universitair hoofddocent en chemicus Chris Slootweg is een van de finalisten in de laatste categorie: bèta.

De Bakker is bijvoorbeeld al bijna tien jaar bezig met het onderzoek dat bijdraagt aan een 3D-atlas van het menselijke embryo in verschillende stadia. Iedereen heeft toegang tot deze atlas en kan die gebruiken voor onderzoek.

 

Slootweg houdt zich bezig met circulaire chemie en wil afval zoveel mogelijk weer hergebruiken. Daarom onderzoekt hij hoe je struviet – een grondstof voor onder andere kunstmest die je ook uit urine kunt halen – het beste kunt verzamelen en toepassen in nieuwe producten. Hij stond onder andere op festival Lowlands met toiletten die urine recyclen om dit te bekijken.

Kunstmatige intelligentie voor ontmaskering nepnieuws

Russo is uitgekozen tot finalist vanwege Krino: kunstmatige intelligentie die geschreven tekst kan analyseren op zo’n manier waardoor het argumentatie kan bestuderen. Dit kan bijvoorbeeld helpen om nepnieuws te ontmaskeren. Coster van Voorhout heeft samen met ABN Amro en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een methode ontwikkeld waarmee met behulp van financieel bewijs – zoals bankgegevens – verdachte, criminele situaties opgespoord kunnen worden. En Bem heeft een manier gevonden waardoor niet-invasieve beademing bij kinderen die moeite hebben met ademhaling verbeterd kan worden.

 

Verder zijn één HvA’er en drie VU-wetenschappers genomineerd voor de innovatie-award. Op dinsdag 26 november wordt de award uitgereikt in Nemo Science Museum, nadat de finalisten hun ideeën hebben gepitcht voor een jury en het publiek. De winnaars van de drie verschillende categorieën krijgen ieder een prijs van 7.500 euro.