De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft forensisch onderzoeksbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche ingehuurd om te onderzoeken of iemand binnen de universiteit het lek in de plagiaatzaak rond Dymph van den Boom was. Dat meldt Erasmus Magazine. Dit voorjaar verscheen er in NRC een artikel waarin Van den Boom werd beschuldigd van plagiaat in dies-toespraken.
Medewerkers van de Erasmus School of History, Culture & Communication (ESHCC) – één van de twee Rotterdamse faculteiten waaraan voormalig UvA-rector Dymph van den Boom werkzaam was – zijn vanochtend ingelicht over de werkzaamheden van het bureau. Het College van Bestuur van de universiteit heeft besloten het in te schakelen nadat het ‘signalen gekregen’ heeft dat medewerkers van die faculteit de bron van het verhaal in NRC waren. Het bestuur vindt dat medewerkers hun beschuldigingen intern hadden moeten uiten en niet naar de pers hadden moeten stappen.
In het artikel, dat in juni in NRC verscheen, wordt voormalig rector Dymph van den Boom beschuldigd van plagiaat in diesredes en in haar proefschrift. Van den Boom ontkent dat er sprake is van plagiaat. ‘Openingstoespraken zijn geen wetenschapsbeoefening, maar worden in dit artikel wel langs die meetlat gelegd,’ zei ze in NRC. Over de plagiaatbeschuldigingen in haar proefschrift zegt ze dat de regels van nu met terugwerkende kracht op publicaties van dertig jaar geleden worden toegepast. De UvA heeft een tweekoppige commissie ingesteld die de plagiaatbeschuldigingen moet onderzoeken.
Reconstructie
Folia en Erasmus Magazine maakten in juni een reconstructie van de Rotterdamse tijd van Van den Boom. Meerdere medewerkers van ESHCC-faculteit zeggen in dat artikel dat er sprake is van een angstcultuur op de faculteit en dat het artikel NRC een afrekening is. Van den Boom was aangesteld om te onderzoeken wat de beste toekomst van de ESHCC zou zijn. Ze stelde een fusie voor, maar daar was het managementteam van de faculteit fel tegenstander van. Volgens ingewijden zou die vete de bron zijn van de plagiaatbeschuldigingen en het vertrek van Van den Boom uit Rotterdam.
Het is onduidelijk of deze reconstructie een van de ‘signalen’ is waardoor het bestuur van de Erasmus Universiteit heeft besloten een onderzoeksbureau in te huren.