Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Norbert Gawronski
actueel

UvA-geheimen | Waar is gebouw REC-F? (het vervolg)

Henk Strikkers,
30 september 2019 - 07:46

In januari begonnen we deze rubriek met het enige geheim dat we tot op heden niet hebben kunnen ontrafelen: waar is gebouw REC-F? Op de Roeterseilandcampus hebben alle gebouwen een letter: A, B/C/D, E, G, H, I, J, ga zo maar door. Alleen de F ontbreekt. Hoe kan dat? En waarom is er wel een tekening met REC-F daarop?

Even terug naar januari: toen vroegen we Hans den Boer (UvA-afdeling huisvestingsontwikkeling), Anne van den Eijnden (voormalig omgevingsmanager van Roeterseiland) en Tom Verhoek (senior beleidsmedewerker gebouw en voorzieningen van de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen) of zij ons verder konden helpen. Dat lukte helaas niet. ‘Een gebouwbeheerder die hier sinds de jaren zeventig werkte vertelde me dat er nooit een gebouw-F is geweest,’ zei Verhoek. ‘Ik ben bang dat dit een UvA-raadsel blijft.’

Foto: Bram Belloni
Breanndán Ó Nualláin

Ligt het antwoord op Science Park?

Niet lang daarna kregen we echter nieuwe tips. Voormalig ondernemingsraadvoorzitter Breanndán Ó Nualláin meent dat het antwoord te vinden is op Science Park. Daar zouden namelijk maar liefst twee F-gebouwen zijn, één onderdeel van Science Park 904 en het gebouw 107 waar al jaren een F aan de buitenkant staat. ‘Valt het te verklaren door een weeffout in het allocatiemodel waar het gaat om F-gebouwen,’ vraagt Ó Nualláin zich af.

 

De afdeling huisvestingsontwikkeling ontkracht zijn theorie helaas. ‘Voor zover wij weten wordt alleen het gebouw F als onderdeel van complex 904 aangeduid als F-gebouw,’ schrijft Hans den Boer. ‘Gebouw 107 wordt voor zover ik kan achterhalen niet aangeduid als F.’ Nader onderzoek blijkt dat er binnen gebouw 107 een F-vleugel bestaat, maar dat dit gebouw niet als geheel als F-gebouw wordt aangeduid.

Iemand heeft een boekje over de geschiedenis van universiteitsgebouwen van de UvA met ‘daarin een tekening van Roeterseiland met daarop gebouw-F’

Het masterplan

Niet veel later krijgen we een mail van persvoorlichter Laura Erdtsieck. Haar tip lijkt veelbelovend. Ze heeft een boekje over de geschiedenis van universiteitsgebouwen van de UvA. ‘Daarin staat een tekening van Roeterseiland met daarop gebouw-F.’ Is dit de tip die ons dan eindelijk naar gebouw-F gaat leiden?

 

Erdtsieck lijkt inderdaad niet gelogen te hebben, zo blijkt als we het boekje in handen krijgen. Op pagina 50 van Universiteit van Amsterdam – Dertig jaar bouwen voor Minerva staat een ontwerp van de Roeterseilandcampus met daarop gebouw-F op de plaats waar nu de Brug (REC-B/C/D) staat. Gebouw-F! Het is er! Het masterplan uit 1963 komt uit de pen van architect Norbert Gawronski, de geestelijk vader van de Roeterseilandcampus.

 

Een verdere uitleg over REC-F ontbreekt echter in het boekje. Enkel een fotobijschrift rept over ‘het langgerekte chemiegebouw (F) dat over de Nieuwe Achtergracht is gebouwd’. Er wordt echter niet vermeld waarom het Chemisch Laboratorium, dat op die plek gebouwd zal worden, B/C zal gaan heten in plaats van F. Het spoor loopt helaas weer dood.

Foto: Henk Thomas (Folia-archief)
Norbert Gawronski voor het voormalige Chemisch Laboratorium op Roeterseiland

Op naar de architect

Toch hebben we een nieuwe aanwijzing. Nu we zeker weten dat architect Norbert Gawronski in zijn originele ontwerpen wel degelijk een gebouw-F had bedacht voor de Roeterseilandcampus, weet hij wellicht ook waarom dat gebouw-F er nooit kwam. We benaderen hem via zijn zoon Jerzy Gawronski (UvA-hoogleraar maritieme en urbane archeologie van de late middeleeuwen en de vroegmoderne periode, in het bijzonder de stad Amsterdam).

 

Jerzy legt de vraag voor aan zijn vader en komt een paar weken later met het volgende antwoord: ‘Het is niet helemaal duidelijk. Op tal van ontwerpen is het gebouw dat over het water is gebouwd F, maar hebben de andere gebouwen die nu A en B zijn ook een andere codering.’ Dat antwoord lijkt overeen te komen met de tekening die we van Erdtsieck kregen. Het gebouw dat we nu REC-A noemen heet daar bijvoorbeeld REC-G en het gebouw-B op die tekening heette jarenlang REC-N, en is inmiddels verkocht.

‘De F is destijds losgelaten voor dat gebouw,’ vervolgt Jerzy Gawronski. ‘Mijn vader dacht dat F toen ook gebruikt werd voor de Oude Diamantslijperij [het huidige Crea, red.]. Kortom: er is geen eensluidend beeld.’

 

Waarom de universiteit REC-F heeft losgelaten blijft dus voorlopig een UvA-geheim. Heb jij de tip die kan leiden naar de ontrafeling van het geheim? Mail me: henk@folia.nl.