Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

Twee UvA-decanen naar Ware Opening van het Academisch Jaar

Dirk Wolthekker,
30 augustus 2019 - 09:40

Niet alle UvA-decanen zijn komende maandag aanwezig bij de opening van het Academisch Jaar. Agneta Fischer (Maatschappij- & Gedragswetenschappen) en Fred Weerman (Geesteswetenschappen) gaan naar Leiden om acte de presence te geven bij de ‘De Ware Opening’ van het Academisch Jaar. Dat is een protestopening van WOinActie tegen het beleid van Onderwijs-minister Ingrid van Engelshoven.

De Ware Opening van het Academisch Jaar is een initiatief van WOinactie, de landelijke actie- en pressiegroep van wetenschappers en studenten die tabak hebben van de bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, de hoge werkdruk en de dreigende teloorgang van verschillende wetenschapsgebieden. De Ware Opening is een protestopening die specifiek is gericht tegen de plannen van Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) om jaarlijks een bedrag van 100 miljoen euro over te hevelen van alfa-, gamma- en medische wetenschappen naar bèta- en techniekstudies. Volgens WOinActie is dat al de vierde bezuiniging van dit kabinet.

De bèta’s spreken van ‘disruptieve maatregelen’ van de minister, waarvoor zij alternatieven zien

Ook bèta’s zelf kritisch

De plannen komen uit de koker van de commissie-Van RijnDe Commissie-Van Rijn is een adviescommissie die werd ingesteld door minister Ingrid van Engelshoven. Zij wilde dat de commissie onderzoek deed naar hoe het geld dat naar hoger onderwijs en wetenschap gaat beter verdeeld kan worden over de verschillende disciplines. De commissie-Van Rijn stelde voor extra geld te geven aan bèta- en techniekstudies en dat weg te halen bij de andere disciplines. en zijn door het kabinet omarmd, zeer tegen de zin van veel wetenschappers en studenten, zelfs in de bèta-hoek. Zo startten bètawetenschappers begin juni een petitie tegen het plan, een petitie die ook door bètawetenschappers van de UvA werd ondertekend, onder meer door rector Karen Maex, die de petitie tekende als nanotechnoloog. De bètapetitie is intussen door honderden bèta’s ondertekend. De bèta’s spreken van ‘disruptieve maatregelen’ van de minister, waarvoor zij alternatieven zien. ‘Een betere oplossing zou zijn een meer geleidelijke groei van het onderwijs en onderzoek in bèta en techniek.’

 

De Ware Opening van het Academisch Jaar vindt in de openlucht plaats op het plein Het Gerecht in Leiden, een plein waar, symbolisch genoeg, in de zeventiende eeuw executies plaatsvonden. Het zal ongetwijfeld gepaard gaan met boegeroep, dat de minister vermoedelijk niet kan ontgaan. Zij woont op een steenworp afstand in de Leidse Pieterskerk de officiële jaaropening van de Universiteit Leiden bij.

‘Wat bezielt de minister eigenlijk?’

Het UvA-bestuur, dat de acties rond De Ware Opening ondersteunt, kan zelf niet aanwezig zijn omdat diezelfde middag door collegevoorzitter Geert ten Dam het Academisch Jaar aan de UvA wordt geopend. Traditiegetrouw zijn ook alle decanen daarbij aanwezig, maar om het belang van de acties te onderstrepen worden er twee decanen naar De Ware Opening afgevaardigd en zal er tijdens de officiële opening in de Lutherse kerk een directe videoverbinding tot stand worden gebracht met De Ware Opening, waar de UvA-decanen Agneta Fischer en Fred Weerman het protestgeluid namens de UvA zullen laten horen. UvA-bestuurslid Jan Lintsen noemde het beleid van de minister eerder ‘afbraakbeleid’ en zegde toe dat beleid niet te zullen uitvoeren.

 

‘Onverteerbaar’

‘Natuurlijk zou ik het liefst bij beide openingen aanwezig zijn geweest, maar ze zijn gelijktijdig en jezelf splitsen gaat niet,’ zegt Fred Weerman. ‘Dat is dan weer het voordeel van collegiaal bestuur: dan kun je je wel splitsen. Een deel van het bestuur is in Amsterdam een deel in Leiden. We delen allemaal de zorgen over de gevolgen van “Van Rijn” voor de sociale en geesteswetenschappen en onze aanwezigheid in Leiden is bedoeld om dat te onderstrepen.’

Decaan Agneta Fischer maakt zich ernstig zorgen over de extra bezuinigingen en over de voorgestelde herschikking van de Rijksmiddelen. Ze vraagt zich af wat de minister eigenlijk voor ogen heeft met deze in haar ogen ‘onverteerbare’ bezuinigingsplannen. ‘Wat bezielt de minister eigenlijk?’ UvA-wetenschappers van de UvA die zullen spreken tijdens De Ware Opening zijn Paul de Beer, Rens Bod en Giselinde Kuipers. Ook UvA-student Alex Tess Rutten, kersvers voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond zal het woord voeren. De Ware Opening wordt ook gesteund door wetenschapsvakbond Vawo en door de FNV.

 

Zie hier voor het hele programma.