Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Elevate (Unsplash)
actueel

Amsterdam duur? Vijf tips voor gratis bier, een gratis kamer en gratis eten

Marleen Hoebe,
26 augustus 2019 - 14:14

Afval opruimen in ruil voor gratis bier en gratis boodschappen ophalen; je zou het niet verwachten in zo’n dure stad als Amsterdam, maar toch zijn ook hier wel wat dingen gratis beschikbaar. Wij hebben vijf tips voor je op een rijtje gezet: ideaal als je net na je vakantie platzak aan je studie begint.

1. Gratis wonen in ruil voor vrijwilligerswerk

Gratis wonen? Dat kan als je solliciteert bij organisatie VoorUit. Studenten van VoorUit organiseren verschillende activiteiten en besteden tijd aan een gezin in de wijk waar ze wonen. Hiervoor krijgen ze hun woning als vergoeding. Alleen gas, water, licht, internet en servicekosten hoef je te betalen. UvA-student Dennis Rood doet al drie jaar met veel plezier vrijwilligerswerk bij VoorUit. Hij zegt dat het in het begin wel even wennen is, maar dat het vanzelf wel rolt. ‘Het is ook goed voor je cv, het staat beter dan vakkenvullen of een promotiebaantje.’

Foto: Marleen Hoebe
Groente en fruit bij de voedselkringloop

2. Gratis boodschappen en ook nog eens voedselverspilling tegegngaan

De Voedselkringloop is opgezet door UvA-studenten Jaap Söntjens en Job van der Linden. Samen met vrijwilligers verzamelen ze voedsel dat winkels zoals de Albert Heijn en bakkerij Bbrood anders weggooien. Je kunt elke vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur gratis brood, groenten, fruit, koffie, koekjes, eieren en nog veel meer bij de gratis supermarkt halen. Ook kun je er voedsel brengen dat je zelf toch niet meer gaat eten.

 

3. Geniet tijdens de lunch van livemuziek, zonder te betalen

Elke woensdagmiddag zijn er om 12.30 uur lunchconcerten in Het Concertgebouw, en dertien keer per jaar kun je op donderdag eveneens om 12.30 uur terecht in het Muziekgebouw. Je kunt er een uur lang jonge muzikale talenten bewonderen. Geen verkeerde afleiding zo tussen de colleges door. Het eerste gratis concert vindt plaats op woensdag 4 september.

 

4. Ga naar een openluchtbios

Tot en met 21 september kun je in de open lucht films kijken bij het Ketelhuis, in het Amsterdamse Bos en op het dak van Nemo. Tickets zijn niet nodig, want je kunt er gewoon gratis aanschuiven. Vergeet je alleen niet warm aan te kleden, want wanneer de zon onder is, kan het behoorlijk fris worden.

Foto: David Stegenga

5. Houd het Vondelpark schoon en verdien tegelijkertijd een glas bier

Wanneer je een volle IJtje-voor-Karweitje-vuilniszak bij het Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis inlevert, kun je kosteloos een glas IJ-bier ophalen. Je moet wel snel beginnen met afval rapen, want de actie geldt alleen deze zomer.