Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: OIII Architecten
actueel

UvA reserveert miljoenen extra voor collegezaal op REC

Henk Strikkers,
5 september 2019 - 07:12

De UvA houdt er rekening mee dat de nieuw te bouwen collegezaal op de Roeterseilandcampus miljoenen duurder wordt dan eerder gepland. Dat blijkt uit de Kaderbrief, waarin de hoofdlijnen van de begroting voor volgend jaar worden uitgezet.

In een bijlage bij die Kaderbrief, die geldt als basis voor de universitaire begroting van volgend jaar, blijkt dat de universiteit 4,1 miljoen euro extra reserveert voor ‘onderwijsruimten’ op de Roeterseilandcampus. Uit navraag blijkt dit te gaan om de nieuwe collegezaal die de universiteit wil bouwen op het grasveldje dat buurtbewoners ‘Petit Versailles’ noemen. Waar de universiteit eerder rekening hield met een bouwbudget van 9,6 miljoen euro is dat inmiddels bijgesteld naar 13,7 miljoen euro.

Duurder en later

Eerder bleek al dat een aantal bouwplannen van de UvA duurder uit zouden vallen. Daarom werd besloten om sommige projecten over een langere periode uit te smeren. De bouw van de collegezaal op wat de UvA Plot-V noemt, is zo’n project dat meer tijd krijgt. Het oorspronkelijke plan was om het pand deze zomer al op te leveren, maar inmiddels rekent de universiteit op een opening in 2022.

 

Daarnaast is onderzocht of een soberder ontwerp ertoe zou kunnen leiden dat de kosten lager konden uitvallen. Zo werd er onder gekeken naar een ontwerp met een collegezaal van 700 in plaats van 1.000 plekken. Die alternatieve plannen bleken echter niet veel goedkoper uit te vallen.

Uit de uitwerking komt naar voren ‘dat er een hogere investering nodig is als we dit gebouw zouden willen realiseren’

Geen besluit

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat op dit moment uit ‘de projectuitwerking’ naar voren komt ‘dat er een hogere investering nodig is als we dit gebouw zouden willen realiseren’. Ze benadrukt dat er nog geen besluit is genomen over de bouw van het nieuwe onderwijsgebouw, maar dat er in de kaderbrief wel ‘alvast rekening gehouden’ is met een hogere investering.

 

De bewoners van het Sarphatiblok lieten zich eerder negatief uit over de plannen van de UvA om een nieuw gebouw neer te zeggen tussen Crea, REC-J/K en hun Sarphatiblok. Een avond waarop de UvA met de buurtbewoners in gesprek wilde gaan ontspoorde. Desalniettemin laat een woordvoerder van de universiteit weten dat alle benodigde vergunningen om te bouwen inmiddels afgegeven zijn.