Jonge wetenschappers van Europese universiteiten hebben te weinig tijd om onderzoek te doen, zijn onzeker over hun toekomst, hebben veel moeilijkheden om beurzen te krijgen en moeten te veel administratieve werkzaamheden verrichten. Dat schrijft UvA-econoom Shaul Shalvi deze week in Nature naar aanleiding van een onderzoek van de Young Academy of Europe.
Het artikel, dat Shalvi schreef met Toma Susi (Universiteit van Wenen) en Mangala Srinivas (Radboud Universiteit), is gebaseerd op een enquête die Young Academy of EuropeYoung Academy of Europe is een academie voor jonge wetenschappers aan Europese universiteiten. Het doel van YAE is het beïnvloeden van wetenschapsbeleid. Het is enigszins te vergelijken met De Jonge Akademie. uitzette onder haar leden.
Overwerken als standaard
De bevindingen uit die Europese enquête resoneren met de klachten van jonge wetenschappers in Nederland. Zo zeggen veel jonge onderzoekers dat overwerken de standaard is. ‘“I’ll work on it over the weekend” or “I’ll work on it this evening” have become regrettably common phrases among early-career researchers,’ zo is te lezen in het artikel.
Gemiddeld zijn zij 30 procent van de tijd die ze daadwerkelijk werken bezig met onderzoek, 19 procent met begeleiding, eveneens 19 procent met administratieve werkzaamheden, 15 procent met onderwijs en 13 procent met het aanvragen van onderzoeksbeurzen.
Vast contract
Bovendien is een vast contract voor jonge wetenschappers steeds verder uit zicht geraakt, geven ze aan. ‘Career paths have become ever-more precarious, the age at which researchers obtain a permanent position — if they do at all — is rising ever higher, and research that was, until quite recently, considered “excellent” is now the bare minimum expected,’ zo schrijven Shalvi, Susi en Srinivas.
In de enquête geven jonge wetenschappers ook aan te veel administratieve werkzaamheden te moeten verrichten. ‘Universities employ hundreds of office staff, but most of the administration and bureaucratic work is given to research faculty,’ zo schrijft een respondent.
Conferentie
De enquête, die door ongeveer honderd leden van Young Academy of Europe werd ingevuld, staat op dit moment nog online. Reacties worden nog steeds op prijs gesteld. De resultaten dienen als basis voor een conferentie in oktober 2019.