Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

Jan van Vegchel wint UvA Scriptieprijs

Henk Strikkers,
15 juni 2019 - 18:13

Jan van Vegchel heeft de UvA Scriptieprijs 2019 gewonnen. Dat maakte schrijver Abdelkader Benali vanmiddag bekend bij de afsluiting van UvA’s universiteitsdag. Aan de prijs is een bedrag van 3.000 euro verbonden.

In zijn scriptie onderzoekt Van Vegchel de manieren waarop burgers zich kunnen verzetten tegen onjuiste of onvolledige mediapublicaties over hen. Hij stelt dat er in Nederland vier manieren zijn: ‘de journalist aanspreken, bij een ombudsman aan de bel trekken, een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek en een gang naar de rechter.’

 

Snel, goedkoop en effectief

Dat is volgens Van Vegchel onvoldoende, omdat er geen snel, goedkoop en effectief middel is. In zijn scriptie betoogt Van Vegchel dat Nederland een voorbeeld kan nemen aan Europese landen waarin een ‘recht van antwoord’ bestaat. Dat is het recht van een persoon om in een medium te reageren op een publicatie die onjuiste of onvolledige feiten over hem of haar bevat.

 

Van Vegchel was in het verleden journalist voor onder meer het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), Omroep West en RTV Rijnmond. Hij besloot echter weer te gaan studeren en is tegenwoordig zelfstandig mediajurist.

8,5 of hoger

Zes UvA-alumni waren met hun masterscriptie genomineerd voor de Scriptieprijs. Enkel scripties die een 8,5 of hoger scoorden konden door begeleiders worden aangedragen voor de UvA Scriptieprijs. Iedere faculteit koos vervolgens uit de eigen gelederen een winnaar, die allen een bedrag van 1.000 euro kregen. Een jury, bestaande uit de decanen van alle faculteiten, koos de winnaar.