Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan ter Burg (cc, via Flickr)
actueel

Rente op studieleningen waarschijnlijk niet verhoogd

Henk Strikkers,
29 mei 2019 - 09:29

Het plan om de rente op studieleningen te verhogen lijkt van de baan. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) concludeerde gisteren na een tweedaags debat in de Eerste Kamer dat het voorstel ‘niet op veel steun en draagvlak kon rekenen’.

In de Eerste Kamer leek het plan door steun van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en Christenunie tot twee weken geleden af te koersen op een meerderheid van één zetel. Toen senator Anne-Wil Duthler echter door de VVD uit de fractie werd gezet, verloor de coalitie die meerderheid. Duthler betoonde zich de laatste weken steeds kritischer over het voorstel om de rente te verhogen.

Foto: Martijn van de Griendt (Folia)
UvA-hoogleraar en D66-senator Alexander Rinnooy Kan: ‘Grote zorgen zijn niet compleet verdwenen’

Ook D66, de eigen partij van minister Van Engelshoven, bleef onder leiding van UvA-hoogleraar economie & bedrijfskunde Alexander Rinnooy Kan kritisch. Rinnooy Kan stelde in het debat ‘grote zorgen’ te hebben over het wetsvoorstel, en zei aan het eind dat hij ‘niet kon zeggen dat die zorgen compleet zijn verdwenen’. Alle oppositiepartijen in de Eerste Kamer bleken tegen het voorstel, waardoor alle senatoren van de regeringspartijen plus senator Duthler vóór zouden moeten stemmen om een meerderheid te behalen. Die steun werd gedurende het debat steeds onzekerder.

 

Beraad in het kabinet

Aanstaande dinsdag 4 juni zou er in de Eerste Kamer gestemd worden over het voorstel, vlak voordat een week later de nieuwe Eerste Kamerleden later zouden aantreden. Minister Van Engelshoven gaat echter deze week terug naar het kabinet voor beraad. Volgens het Algemeen Dagblad staat de uitkomst daarvan al vast. ‘Het kabinet zal het voorstel nog voor de stemming van dinsdag intrekken,’ zo bericht de krant op basis van ‘ingewijden’.

Bij de huidige rente en een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro zouden studenten 12 euro meer moeten betalen per maand, en over een periode van dertig jaar 5.040 euro

Minister Ingrid van Engelshoven wilde de rente op studieleningen niet meer koppelen aan de rente waarmee de overheid een lening van vijf jaar kan afsluiten op de kapitaalmarkt, maar aan de tienjaarsrente. Die is vrijwel altijd hoger. Bij een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro zou dit met de huidige rentestanden 12 euro verschil per maand zijn en over een periode van dertig jaar 5.040 euro. Bij een hogere studieschuld of hogere rentes neemt dat verschil toe.

Houdbaarheid van de overheidsfinanciën

De 226 miljoen euro per jaar die het voorstel opbracht, zou gebruikt worden voor het vergroten van de ‘houdbaarheid van de overheidsfinanciën’. Het geld zou dus niet worden gebruikt voor investeringen in onderwijs, maar als een extraatje in de staatskas.

 

Dat stuitte al eerder op veel protest. In de Tweede Kamer stemden enkel de 76 Kamerleden van de regeringspartijen in met het voorstel. Buiten het parlement gingen studenten de straat op en ondertekenden tienduizenden Nederlanders een petitie.