Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: sylviallyan (cc, via Flickr)
actueel

UvA-bestuur kondigt onafhankelijke ombudsman aan

Andrea Huntjens,
16 mei 2019 - 16:41
Betreft
Deel op

De UvA gaat een ‘onafhankelijke ombudspersoon’ instellen, zo twitterde de universiteit vandaag. Dit zou zijn besloten in een vergadering van het College van Bestuur. Veel duidelijkheid over de functie is er nog niet.

Gisterenmiddag verzamelde een groep demonstranten in het Bushuis. Ze demonstreerden tegen de acties van het College van Bestuur, zoals deze werden beschreven in het eerder verschenen artikel van NRC over de vertrokken hoogleraar arbeidsrecht. Ook wilden de demonstranten af van de vertrouwenspersonen bij wie studenten en docenten een klacht kunnen indienen over problemen binnen de universiteit.

‘De komst van een ombudsman betekent niet dat het systeem van vertrouwens- personen verdwijnt’

De vertrouwenspersonen zouden niet genoeg stappen kunnen ondernemen om misstanden aan de kaak te stellen. Een onafhankelijke ombudsman kan dat wel, zo stelden de actievoerders. ‘We zijn zeker niet de eersten die dit zeggen: het systeem van vertrouwenspersonen werkt niet. Ze hebben geen macht, er zijn geen rapporten,’ zei initiatiefnemer en hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Guy Geltner.

 

Vertrouwenspersonen blijven

Vandaag meldt de UvA in een vierdelige thread op Twitter dat deze ombudsman er inderdaad zal komen. Al voor het protest, namelijk op dinsdag, zou in een vergadering van het College van Bestuur besloten zijn om een ‘onafhankelijke ombudspersoon’ in te stellen om bij te dragen ‘aan een veilige omgeving en efficiënte procedures’.

Aan de invulling van deze functie wordt nog gewerkt. Bij navraag over de inhoud en omvang van het werk van de ombudsman verwijst woordvoerder Yasha Lange naar de UvA-tweets. Ook meldt hij dat de komst van een ombudsman niet betekent dat het systeem van vertrouwenspersonen verdwijnt. ‘Het vervangt het huidige netwerk van vertrouwenspersonen en de klachtencommissieregeling niet. Het is een aanvulling daarop,’ stuurt hij desgevraagd per mail.

Studenten en medewerkers kunnen al langer melding doen bij een ombudsman

Hoewel er op inhoudelijke vragen niet wordt ingegaan, zegt Lange dat het besluit om een ombudsman in te stellen niet is genomen vanwege het artikel in het NRC. ‘Het is besproken in het kader van diversiteit. Dinsdag stond dat op de agenda bij het College van Bestuur.’

 

Fred Weerman is blij

Via een e-mail aan medewerkers laat Geesteswetenschappendecaan Fred Weerman donderdagmiddag weten blij te zijn met de aanstelling van een ombudsman. ‘Waar sprake is van ongewenst gedrag is het belangrijk dat mensen zich te allen tijde veilig voelen om hiervan melding te doen,’ zegt hij.

 

Overigens kunnen studenten en medewerkers al langere tijd melding doen bij een onafhankelijk persoon: de Nationale Ombudsman behandelt klachten over alle overheidsinstellingen en universiteiten. Ook problemen met de UvA kun je daar melden.

Lees meer over