Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bezetting P.C. Hoofthuis kostte de UvA 89.000 euro

Henk Strikkers,
19 december 2018 - 10:40

De bezetting van het P.C. Hoofthuis leverde de UvA een schadepost van 89.000 euro op. Dat meldt de universiteit. Meer dan de helft van de kosten bestaat uit het vervangen van hang- en sluitwerk omdat generale hoofdsleutels zijn verdwenen. De verzekering heeft al toegezegd het bedrag, minus eigen risico, te vergoeden.

De grootste winnaar van de bezetting van het P.C. Hoofthuis is de slotenmaker die de UvA achteraf heeft ingehuurd. Maar liefst 49.625 euro was de universiteit na de bezetting van het P.C. Hoofthuis op vrijdag 28 september kwijt aan het vervangen van hang- en sluitwerk.

 

Vervangen cilinders

Ongeveer anderhalf duizend euro ging op aan het ‘noodherstel’ van de ‘buitenschil’, maar veruit de grootste kostenpost is het vervangen van alle cilinders in de sloten in het gebouw. Dat was volgens de UvA nodig omdat de sleutelkluis door de bezetters is opengebroken en er enkele generale hoofdsleutels, die op vele deuren passen, waren verdwenen.

 

Het inhuren van extra beveiliging op de dag van de bezetting en de drie dagen erna was voor de UvA ook een flinke kostenpost: 24.583 euro. De schoonmaak in het weekend na de bezetting kostte ook nog bijna zesduizend euro.

 

Tony Chocolonely

In de dagen na de bezetting ontstond er nog enige ophef over verdwenen Tony Chocolonely-repen die de bezetters uit de kantine van het P.C. Hoofthuis hadden opgegeten. De schadepost Catering bedraagt 3.106 euro, deels vanwege het aanvullen van de kantinevoorraad na consumptie door bezetters, en deels door schade aan een computer en meubilair.

 

De UvA heeft een schadeclaim ingediend bij de verzekering en die heeft laten weten de gehele schade te vergoeden, minus aftrek van het eigen risico.

Strafzaak

In februari dient een strafzaak tegen 27 bezetters van het P.C. Hoofthuis. Hen wordt lokaalvredebreuk tenlastegelegd.

 

Bekijk hieronder de volledige uitsplitsing van de kosten.

Lees meer over