Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

AMC kocht hoofden van omstreden firma, maar niet voor UvA-onderwijs

Henk Strikkers,
10 december 2018 - 11:58

Het AMC heeft de afgelopen tien jaar enkele honderden menselijke hoofden uit de Verenigde Staten gekocht voor de afdeling KNO (keel, neus & oren). Dat melden Nieuwsuur en persbureau Reuters. Het AMC verzekert dat de hoofden niet voor regulier onderwijs aan studenten zijn gebruikt.

Het ziekenhuis kocht hoofden van Science Care, een zogenoemde body broker die is gevestigd in de Amerikaanse stad Phoenix. Dat bedrijf verhandelt lichaamsdelen van overleden mensen. Zo kocht het AMC bijvoorbeeld hoofden, maar gingen er knieën en schouders naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

 

Een woordvoerder van het Amsterdam UMC, zoals het AMC na een bestuurlijke fusie met het VUmc heet, laat weten dat de hoofden werden gebruikt voor post-academisch onderwijs. ‘Ze zijn gebruikt voor bijscholing van professionals.’ Artsen en wetenschappers uit binnen- en buitenland kwamen naar Amsterdam om KNO-cursussen te volgen, vertelt hij.

‘Studenten oefenen enkel met lichamen en lichaamsdelen die afkomstig zijn uit ons eigen donatieprogramma’

De hoofden zijn niet gebruikt voor regulier UvA-onderwijs, zegt woordvoerder Marc van den Broek. ‘Studenten oefenen enkel met lichamen en lichaamsdelen die afkomstig zijn uit ons eigen donatieprogramma.’

 

Kwaliteit

Het AMC en andere Nederlandse ziekenhuizen hebben een eigen donatieprogramma voor onderwijs en onderzoek, maar dat leverde in 2008 onvoldoende op, vertelt hoogleraar Freek Dikkers algemene keel-, neus- & oorheelkunde in Nieuwsuur. Daarom besloot het Amsterdamse ziekenhuis elders op zoek te gaan naar voldoende lichaamsdelen. Het Amerikaanse bedrijf Science Care kon die lichaamsdelen leveren. ‘Hoofden moeten van een bepaalde kwaliteit zijn, en diepgevroren. Een dergelijk aanbod kon hier niet geleverd worden en andere academische ziekenhuizen hadden evenmin mogelijkheden,’ zegt Dikkers.

Nieuwsuur en Reuters ontdekten dat Science Care actief werft in verpleeghuizen en hospices en mensen verleidt hun lichaam te doneren aan de wetenschap in ruil voor het betalen van kosten van de begrafenis. Bovendien werden nabestaanden niet geïnformeerd over het feit dat hun dierbaren in delen over de wereld werden verspreid.

 

Het Amsterdam UMC is naar aanleiding van de berichtgeving gestopt met het inkopen van de hoofden bij Science Care. Vorige week kwam de laatste lading aan. Vanaf heden probeert het academische ziekenhuis voldoende lichamen voor onderzoek uit haar eigen donatieprogramma te halen.