Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Stella Vrijmoed
actueel

Zo'n tweehonderd studenten de straat op tegen renteverhoging

Stella Vrijmoed,
14 september 2018 - 16:49

Zo’n tweehonderd studenten marcheerden vandaag vanaf de Dam naar de Nieuwmarkt. Ze protesteerden tegen de renteverhoging op studieleningen die minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) wil doorvoeren en scandeerden leuzen als ‘voor stufi, tegen schuld!’ en ‘onderwijs is een recht, geen privilege!’.

Zihni Özdil, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, die demonstratief het wetsvoorstel doorscheurde, sprak de demonstrerende studenten vooraf toe op de Dam. Zijn SP-collega Frank Futselaar deed dat op de eindlocatie: de Nieuwmarkt. ‘Schuld dempt ambitie,’ riep hij. Het wetsvoorstel vindt hij ‘maatschappelijk gezien volstrekt onwenselijk en fundamenteel onrechtvaardig’.

De organiserende politieke jongerenorganisaties Rood en Dwars, FNV Jong en studentenunie Asva noemden als argumenten voor het protest onder meer het verhoogde aantal burnouts onder studenten. Daarnaast kunnen afgestudeerden met een hoge studieschuld steeds moeilijker een hypotheek krijgen. Bovendien noemden ze het onderzoek waaruit blijkt dat kinderen steeds minder vaak hun ouders overtreffen in inkomen.

 

Lawine

Het protest werd door Frank Futselaar beschreven als ‘eerste steen die een lawine moet gaan veroorzaken’. Rood-voorzitter Lisa de Leeuw kondigde het volgende protest al aan: 24 november wordt volgens haar ‘de grote dag van het verzet in het onderwijs’.

 

Minister Van Engelshoven wil met haar wetsvoorstel de rente over een studielening niet langer koppelen aan de rente op staatsobligaties van vijf jaarHet rentepercentage waartegen de Nederlandse staat een vijfjarige lening kan afsluiten op de internationale valutamarkt, maar die op tien jaar. Dat rentepercentage ligt hoger, waardoor je meer geld moet terugbetalen. Dat kan over de gehele terugbetalingstermijn oplopen tot duizenden euro’s extra.