Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

UvA-docenten en -hoogleraren gaan uit protest buiten colleges geven

Henk Strikkers,
12 september 2018 - 06:00

Docenten en hoogleraren gaan in de week van 24 september buiten colleges geven uit protest tegen de doelmatigheidskorting. Die gaat namelijk definitief door, liet minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (D66) gisteren weten.

Het initiatief om buiten colleges te geven komt van actiegroep WOinactie, waarvan UvA-hoogleraar Digital Humanities Rens Bod één van de drijvende krachten is. Hij is niet verrast dat de doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro niet van tafel gaat. ‘Ik heb de brief van de minister nog niet gezien, maar ik had al andere stemmen gehoord die hetzelfde meldden. Je hoopt natuurlijk dat de minister dan een draai maakt, maar ik verwachtte het al niet meer.’

Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
Rens Bod

Colleges

Dat de bezuiniging niet van tafel gaat, betekent dat WOinactie haar aangekondigde acties gaat uitvoeren. ‘In de week van 24 september beginnen we met geven van colleges in de buitenlucht op de UvA en op andere universiteiten. Het is de bedoeling om reguliere colleges op één of meerdere plekken in de open lucht te geven.’ De universiteit heeft al aangegeven die colleges te willen faciliteren. ‘We zijn nu met de audiovisuele dienst van de UvA aan het overleggen hoe en waar dat kan, want het moeten gewone colleges zijn, dus inclusief presentaties op schermen als dat nodig is.’ Bod hoopt deze week het programma en de locaties geregeld te hebben.

 

Daarnaast heeft WOinactie zich aangesloten bij de protestbeweging Publieke Sector in Actie, die op 2 oktober op het Malieveld wil protesteren. ‘Dat is nog geen staking,’ verzekert Bod. ‘We willen dan met iedereen in de publieke sector, van de protesterende politieagenten tot de basisschoolleraren, en van de zorg tot mensen uit het leger demonstreren voor investeringen in de publieke sector.’

Doelmatigheidskorting

WOinactie is een actiegroep die pleit voor investeringen in het hoger onderwijs om de werkdruk van medewerkers te verlagen. De doelmatigheidskorting, een ‘efficiëntiebezuiniging’ van 183 miljoen euro op het onderwijs, is haar een doorn in het oog. Onder meer het bestuur van de UvA en honderden hoogleraren, onderzoekers en docenten hebben zich bij WOinactie aangesloten.

Lees meer over