Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

Amsterdam UMC moet goedkoop zelfgemaakt medicijn terugroepen

Henk Strikkers,
3 augustus 2018 - 15:36

Het Amsterdam UMC moet het goedkope zelfgemaakte medicijn voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte CTX terugroepen. Dat heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bepaald, meldt het ziekenhuis op haar site.

Volgens de inspectie is de grondstof van het medicijn, dat het Amsterdam UMC invoert vanuit China, onvoldoende getest en kan het mogelijk onzuiverheden bevatten. Of die onzuiverheden daadwerkelijk in de stof zitten is op dit moment onduidelijk en moet nader uitgezocht worden, maar tot nader order mag het middel niet verstrekt worden en moet het Amsterdam UMC het middel terughalen bij patiënten.

 

Het Amsterdam UMC beraadt zich op verdere stappen. ‘Wij hebben het middel vanaf het begin volgens geldende Europese kwaliteitseisen laten testen door een gecertificeerd laboratorium. We zijn verbaasd dat de IGJ tot een andere conclusie komt,’ laat bestuurslid Frida van den Maagdenberg weten op de site van het Amsterdam UMC.

40.000 euro

Het AMC, dat vorige maand bestuurlijke fuseerde met het medisch centrum van de VU tot Amsterdam UMC, begon dit voorjaar met het maken van een eigen medicijn omdat de gangbare medicijnen tegen CTX van de farmaceutische firma Leadiant 30.000 tot 40.000 euro per jaar kosten.

 

In juni maakten we video over hoe de medicijnen werden gemaakt. Die kun je hieronder bekijken.

 

Lees meer over