Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Humanities Rally in open brief: ‘CvB moet kleur bekennen’

Henk Strikkers,
12 juni 2018 - 13:39

Actiegroepering Humanities Rally heeft in een open brief aan het UvA-bestuur gevraagd aan welke kant ze staat: ‘Óf u laat het bij die paar sympathieke woorden, óf u komt op voor de academische gemeenschap.’ De UvA gaat de schrijvers uitgenodigen voor een gesprek.

In de brief komen de geesteswetenschappenstudenten van Humanities Rally terug op de protestmars van afgelopen vrijdag. ‘Om bezoekers inhoudelijk te informeren over deze problematiek, hadden wij tentjes opgezet op de campus van het Roeterseiland. Op deze manier waren wij van plan informatiepunten te vormen en op het terrein te overnachten,’ schrijven ze.

‘Het inschakelen van de politie laat ons achter met een verward gevoel’

Verward gevoel

Ze hadden niet verwacht dat ze ontruimd zouden worden, aangezien het UvA-bestuur eerder die week aangaf dat ze ook vindt dat er niet verder bezuinigd kan worden op het hoger onderwijs. ‘Het inschakelen van de politie laat ons dus achter met een verward gevoel,’ schrijft Humanities Rally. ‘Hoe moeten wij ons verhouden tot een groep die het in principe met ons eens is, maar onze poging om verdere aandacht te vragen voor het gemeenschappelijke probleem afkapt met zinloos geweld?’

 

De studenten willen weten of het bestuur nu aan hun kant staat in de acties tegen de bezuinigingen, of niet. Daarover kunnen ze binnenkort in gesprek, laat een woordvoerder van de UvA weten. De schrijvers van de brief worden uitgenodigd voor een gesprek met het UvA-bestuur. Het bestuur zal voorafgaand aan dat gesprek niet openbaar reageren op de brief.

Ontruiming

Vrijdag protesteerden zo’n vijfhonderd mensen – van wie het overgrote deel student – tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Zij wilden na die mars overnachten op het Roeterseiland, maar dat stond het UvA-bestuur niet toe. Uiteindelijk werden enkele tientallen studenten ontruimd door de politie. UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam gaf aan te balen van die ontruiming.

 

Lees hieronder de volledige open brief.