Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Politie ontruimt Roeterseiland na protestmars

Altan Erdogan,
8 juni 2018 - 22:38

De politie heeft vrijdagavond met harde hand een tentenkampje op de Roeterseilandcampus ontruimd dat actievoerende studenten hadden opgezet. De studenten wilden daar de nacht doorbrengen na de verder rustig verlopen protestmars tegen onder meer de bezuinigen op de UvA. Bij de ontruiming liepen demonstranten rake klappen op.

Met de leus ‘protest, kampeer, dit beleid pik ik niet meer’ en het opzetten van enkele kleine tentjes op het centrale grasveld wilden de studenten een vervolg geven aan de protestmars waaraan ongeveer vijfhonderd demonstranten meededen. Vanuit de Oudemanhuispoort liep de stoet ’s middag naar het Roeterseilandcomplex, waar tot ongeveer half tien in de avond een gemoedelijke sfeer heerste, met muziek, speeches en discussiebijeenkomsten. 

 

Intussen voerden UvA, de beveiliging van de universiteit en de politie overleg over wanneer de studenten het kleine kampement moesten opbreken. Rond half tien kwam de decaan van de economiefaculteit Han van Dissel de demonstranten vertellen dat ze weg moesten. Een deel vertrok, een ander deel besloot te blijven. Zij gingen gearmd in een groep op de grond zitten en wachtten op wat komen ging.

Foto: Daniël Rommens
Han van Dissel vordert de demonstranten om het grasveld te verlaten

Rond 10 uur kregen ruim 25 agenten het sein dat er moest worden ontruimd. De demonstranten werden een voor een naar de zijkant van het grasveld gedwongen. Later ontruimde de politie de hele campus, inclusief Crea, omdat daar ook demonstranten stonden die steun betuigden aan de rest. Daarbij vielen enkele rake klappen.

Foto: Daniël Rommens
De politie begint de groep demonstranten uit elkaar te trekken.

Tijmen de Vos, voorzitter van Asva studentenunie, was een van de demonstranten op het grasveld. ‘Ik had misschien wel gedacht dat er iets had kunnen gebeuren, maar niet dit. We zaten op een veldje dat de UvA vannacht niet nodig had,’ vertelt hij. ‘Deze reactie, dat er politie op af werd gestuurd, het is totaal overtrokken. Na de brieven van het bestuur dacht ik dat we voor hetzelfde streden, maar deze reactie vind ik uitzonderlijk laf.’

Foto: Daniël Rommens
Asva-voorzitter Tijmen de Vos: ‘Ze trokken zo hard.’

‘Ik zat in de buitenste ring toen de agenten begonnen te trekken zonder iets te zeggen. Ik heb me goed vastgehouden aan de grond, maar ze trokken zo hard. Ik werd achter een linie gezet en heb nog mijn best gedaan om mensen daar te helpen. Ik heb nog niets gehoord van de UvA. Het is duidelijk dat ze niet willen praten,’ vertelt De Vos.

 

De UvA wilde vrijdagavond nog niet reageren op de gebeurtenissen.

Foto: Daniël Rommens
Voormalig studentenraadslid Annabel Wildschut loopt weg van de politielinie
Lees meer over