Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

UvA-studenten niet gebonden aan User Agreement van Turnitin

Henk Strikkers,
8 maart 2018 - 13:55

Studenten van de UvA die voor hun studie gebruik maken van Turnitin zijn niet gebonden aan de User Agreement waarmee ze akkoord moeten gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA en Surf, de overkoepelende ICT-organisatie van de Nederlandse universiteiten.

Volgens de universiteit zijn er op dit moment dan ook ‘geen juridische belemmeringen’ om Turnitin, dat wetenschappelijke werken checkt op plagiaat, te blijven gebruiken. ‘Turnitin krijgt geen eigendomsrechten, is gehouden het intellectueel eigendom van de indiener te respecteren en de eindgebruikersovereenkomst van Turnitin is voor gebruikers vanuit de UvA (en andere universiteiten) niet van toepassing,’ schrijft de UvA op intranet.

Reclames en advertenties

In januari weigerde filosofiestudent Hans de Zwart akkoord te gaan met de User Agreement van Turnitin. Hij vond dat hij daarmee het moederbedrijf van Turnitin feitelijk de controle over zijn werk had. ‘Je geeft dat bedrijf en allerlei andere bedrijven die je niet kent het recht om voor altijd jouw werk te gebruiken voor van alles: ook voor reclames en advertenties,’ zei hij.

‘De overeenkomst die de universiteiten hebben gesloten met Turnitin overrulet als het ware de User Agreement’

Een UvA-woordvoerder liet in reactie daarop weten te gaan onderzoeken of dit waar was en zo ja, of de UvA door wilde gaan met het gebruik van de applicatie. Dat onderzoek is nu afgerond en daaruit blijkt dat de gebruikersovereenkomst die studenten moeten accepteren niet van toepassing is op UvA-gebruikers.

 

Toch accepteren

‘De overeenkomst die Surf, namens de losse universiteiten, heeft gesloten met Turnitin overrulet als het ware die gebruikersovereenkomst,’ laat een woordvoerder weten. ‘Verder heeft Turnitin verklaard dat ze de gegevens en documenten niet voor andere doeleinden gebruikt dan de doeleinden waarvoor de instelling een licentieovereenkomst heeft afgesloten, namelijk plagiaatdetectie,’ is te lezen op intranet.

Toch moeten studenten voorlopig de gebruikersovereenkomst, waaraan zij niet gebonden zijn, accepteren. Turnitin kan dat namelijk op dit moment nog niet uitzetten. Surf, de UvA en Turnitin zijn op dit moment nog in overleg om dit aan te passen, omdat de universiteiten dat een onwenselijke situatie vinden.

Lees meer over