Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still uit instructievideo Turnitin (Vimeo)
actueel

Kamervragen over plagiaat-tool Turnitin

Henk Strikkers,
1 februari 2018 - 14:27

SP-Kamerlid Frank Futselaar heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de Folia-berichtgeving over plagiaatdetectietool Turnitin. Futselaar wil weten wat de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap ervan vindt dat studenten een verregaande User Agreement moeten tekenen.

UvA-filosofiestudent Hans de Zwart weigerde begin januari zijn werk in te leveren via Turnitin omdat hij niet akkoord wilde gaan met de User Agreement. De UvA-afdeling wijsbegeerte gebruikt Turnitin al een tijdje om het werk van studenten op plagiaat te controlere en om feedback te geven op artikelen van studenten.

Foto: Still van Youtube (RTV Oost)
Frank Futselaar

De Zwart vond de verplichte licentie die hij Turnitin bij het gebruik moest geven echter ‘absurd’. Met die licentie krijgt Iparadigms (het bedrijf achter Turnitin) een ‘non-exclusive, royalty-free, perpetual, worldwide, irrevocable license’ op het stuk dat De Zwart zou inleveren. En niet enkel Iparadigms krijgt die licentie, maar ook ‘its affliates, vendors, service providers and licensors’.

 

De UvA stelde dat het bezig was met een evaluatie van Turnitin en dat de user agreement voldoet aan de wettelijke eisen.

 

Intellectueel eigendomsrecht

Tweede Kamerlid Frank Futselaar (SP) wil van de minister weten of dat klopt en of de minister vindt dat ‘de consequenties van het gebruik van Turnitin zich moeizaam verhouden met het beschermen van het auteursrecht van de student, en dat onderwijsinstellingen in dit laatste ook een verantwoordelijkheid hebben?’

De minister moet de vragen binnen drie weken beantwoorden, maar gaf gisteren in een Kamerdebat al aan dat zij in haar beleid meer aandacht wil schenken aan dit soort issues met intellectueel eigendomsrecht bij onderwijsapplicaties.

Lees meer over