Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Einde oefening voor de collegetent

Carlijn Schepers,
27 oktober 2017 - 16:55

Twee maanden dreef de collegetent op het ponton bij het Roeterseilandcomplex. Hij deed dienst als tijdelijke onderwijslocatie voor 450 studenten, maar vandaag wordt de tent met zaalnummer A0.01 afgebroken.

De grote collegezaal in gebouw A is af, dus het ‘paviljoen’, de ‘tijdelijke voorziening’ of de ‘settle’ – zoals hij ook wel werd genoemd – wordt afgebroken. Heftrucks rijden heen en weer, kabels worden doorgeknipt, platen worden opgestapeld. Beetje bij beetje verdwijnen er stukken collegetent van het ponton in vrachtwagens. Er is een einde gekomen aan de tijdelijke drijvende collegezaal.

Op 9 augustus werd bekend dat er een heuse collegetent zou verrijzen op het drijvende ponton op het Roeterseiland. De fietsenrekken die er eerst stonden, waren toen al weggehaald. Verwacht werd dat de tent ‘enkele weken’ in gebruik zou zijn als collegezaal, volgens Anne van den Eijnden, omgevingsmanager van het Roeterseiland. Verder werd gemeld dat er in de tent elektriciteit, verwarming en airco aanwezig zouden zijn.

 
(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Mina Etemad
Het lege ponton waarop de tent gebouwd werd

Veel studenten vonden het wel grappig; college in een tent en al snel werden er op social media grappen gemaakt over kamperen. Maar niet iedereen kon lachen om het idee. Alex Tess Rutten, voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA, was boos: ‘We hebben altijd gezegd dat het onrealistisch is om gebouw A van het Roeterseilandcomplex per 1 september in gebruik te nemen. 1 januari was een veel logischer keus geweest. De UvA wilde daar niet aan en nu zitten we hiermee. Dit is echt niet oké.’ Ook Asva-voorzitter Henriëtte Hoogervorst noemde het een ‘bizar verhaal’.

UvA Persvoorlichting reageerde: ‘De grote collegezaal in gebouw A is net niet af. Het is echt kiele-kiele, daarom is een back-up bedacht. Een tent is de beste optie: op het UvA-terrein, en op loopafstand van andere collegezalen.’ Dus de tent kwam er, op 4 september werd er voor het eerst college in gegeven.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Daniël Rommens
Het interieur van de tent

Toen bleek de tent ook nog eens te klein. Luka Maclean (20), UvA-student rechten en filosofie, werd met ‘tientallen anderen’ van de noodtent naar gebouw A van het Roeterseilandcomplex gebracht om het college via een livestream te volgen. Maar de tent heeft dezelfde capaciteit als de zaal die hij vervangt, dus dit zal nu de tent wordt afgebroken niet anders zijn. De UvA werkt wel vaker met een tweede collegezaal bij grote aantallen studenten.

Het laatste nieuws over de tent kwam een maand geleden; hij zou langer blijven staan dan gepland. De UvA liet steeds weten dat de tent maar een maand in gebruik zou zijn, maar dat werden er twee. De tent is weg voor het het nieuwe blok, dat maandag begint.

Foto: Daniël Rommens
De afbraak is in volle gang
Foto: Daniël Rommens
Het interieur is al ingepakt
Foto: Daniël Rommens
Even snel als de tent er stond, wordt hij nu weer afgebroken