Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Edith Hooge en Gerard Mols in Raad van Toezicht UvA

Dirk Wolthekker,
4 oktober 2017 - 11:11

Sinds deze week bestaat de Raad van Toezicht van de UvA weer uit vijf personen. Hoogleraar onderwijskunde Edith Hooge is toegetreden tot de raad. Jurist Gerard Mols is herbenoemd.

De raad had tot nu toe vier leden en mag volgens de wet uit ‘ten hoogste’ vijf leden bestaan. Door de nieuwe samenstelling heeft de raad dus het maximum aantal leden bereikt. Naast Hooge en Mols zitten Marise Voskens (voorzitter), Rob Becker en Pauline Meurs in de raad. Hooge is benoemd op voordracht van de medezeggenschapsorganen van de UvA. Ze geniet, zoals dat heet, ‘het bijzondere vertrouwen van de medezeggenschap’ en neemt hiermee de rol over van Mols, die deze positie ruim vier jaar heeft bekleed.

Foto: Tilburg University
Edith Hooge

Expertise

Breanndán Ó Nualláin, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de UvA, reageert namens de hele medezeggenschap enthousiast op de benoeming van Hooge. ‘Edith Hooge heeft niet alleen veel expertise op het gebied van besturen in het hoger onderwijs en kennis van ontwikkelingen in onderzoek en onderwijs, maar is ook toegankelijk en we hebben vertrouwen dat ze de rol van het lid van de Raad van Toezicht met speciaal vertrouwen goed in kan vullen.’

 

Edith Hooge (50) promoveerde in de onderwijskunde aan de UvA. Tegenwoordig is ze hoogleraar Boards and Governance in Education bij Tias, een business school die is gelieerd aan Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven, en doet ze onderzoek naar toezicht, bestuur en verantwoording in onderwijs en andere non-profitsectoren. Ze is ook lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool Utrecht.

Foto: Bob Bronshoff
Gerard Mols

Gerard Mols (66) studeerde rechtsgeleerdheid in Utrecht, waar hij ook promoveerde. In 1986 werd hij hoogleraar strafrecht van de Universiteit Maastricht, waar hij later decaan en rector magnificus werd. Nu is hij weer hoogleraar in Maastricht en voorzitter van de Raad van Toezicht van Zuyd Hogeschool. Mols zit sinds 2013 in de Raad van Toezicht van de UvA.

 

Toezicht

De Raad van Toezicht houdt onafhankelijk toezicht op het bestuur van de universiteit, benoemt de leden van het College van Bestuur en staat het college waar nodig met raad bij.

 

Hooge en Mols zijn voor vier jaar benoemd.