Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Vittoria Dentes
actueel

Anne de Graaf wordt UvA’s diversity officer

Henk Strikkers,
2 augustus 2017 - 15:17

Na een zoektocht van bijna zes maanden heeft de UvA een diversity officer: het is Anne de Graaf, die nu nog werkzaam is bij het Amsterdam University College. Ze gaat met de faculteiten een diversiteitsbeleid ontwikkelen.

Anne de Graaf is op dit moment Head of Studies van Academic Core en Outreach Coordinator bij het Amsterdam University College, het gezam enlijk university college van de UvA en de VU. Zij is gespecialiseerd in internationale betrekkingen en richt zich in haar onderzoek op gemarginaliseerde groepen. Ook schreef ze verschillende romans en tientallen kinderboeken.

 

Volgens UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam is heeft De Graaf ‘een brede visie op diversiteit en een hoog ambitieniveau’ en beschikt ze over ‘bindend vermogen, sensitiviteit en flexibiliteit; voor deze functie onmisbare kwaliteiten.’

 

Commissie diversiteit

De functie diversity officer is ingesteld naar aanleiding van het rapportLees hier het rapport in pdf. Diversiteit is een werkwoord, dat een commissie onder leiding van de Utrechtse emeritus-hoogleraar Gloria Wekker opstelde. De commissie-Wekker werd ingesteld naar aanleiding van de Maagdenhuisbezetting in het voorjaar van 2015. De bezetters vonden dat de UvA te wit, het curriculum te westers en de cultuur niet open voor studenten en medewerkers van niet-westerse komaf was.

De commissie kwam met zes aandachtspunten en een reeks aanbevelingen, waaronder het instellen van een diversity officer. Het UvA-bestuur omarmde die aanbeveling direct en was sinds dit voorjaar op zoek naar een officer.

 

De benoeming van De Graaf gaat per 1 november 2017 in.