Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: tuskioka (cc, via pixabay)
actueel

‘Kwaliteit onderwijs zal achteruitgaan door lokalenkrapte CMD’

Bart Lichtenveldt,
16 juni 2017 - 15:59
Deel op

De opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) aan de HvA verwacht aankomend studiejaar een tekort aan leslokalen. CMD verwacht dertien procent meer studenten te ontvangen zonder daar extra studieruimte voor te krijgen. Docent Brit Wijnmaalen luidt de noodklok; ze maakt zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs.

Wijnmaalen, teammanager van de CMD-propedeuse, zegt ‘veeleisend’ te zijn als het om lokalen gaat, ‘maar we willen ook niet te kleine ruimtes.’ Docenten van CMD moeten nu al vaak lesgeven aan klassen van 28 studenten in lokalen die oorspronkelijk voor 24 mensen bedoeld zijn. ‘Dat is erg onpraktisch voor onze werkvormen; in groepjes en met laptops. Vaak is er dan geen ruimte om tussen de studenten door te lopen en zijn er te weinig stopcontacten.’

 

Bij een minor moeten docenten hun studenten bovendien al opvangen in projecthokjes en een koffieruimte, zegt Wijnmaalen. ‘En dan zou het College van Bestuur ook nog willen inkrimpen.’

 

De docent wil dat het faculteitsbestuur er iets aan doet, maar directeur bedrijfsvoering Saskia Goedhard lijkt haar niet te kunnen helpen. Ze geeft aan dat er ‘alles aan gedaan wordt’ om de lessen van CMD op de Amstelcampus te kunnen inroosteren, zo dicht mogelijk bij de werkplekken van de docenten. ‘Maar dat lukt door de toeloop aan studenten niet altijd.’

CMD draait een minor in een paar projecthokjes en een koffieruimte

Communicatie
Wijnmaalen weet dat het lastig is maar zegt al blij te zijn als de communicatie over de roostering helderder is. ‘Ze beloven dat ze 18 april laten weten wat beschikbaar is, maar dat is helemaal niet waar.’ Dat levert frustratie op, en vraagt heel wat flexibiliteit van de docenten.

 

Goedhard zegt dat er wat betreft communicatie inderdaad het een en ander te verbeteren valt. ‘Deze vragen zijn een signaal dat we meer moeten uitleggen over de werkwijze van de lokaalroostering.’