Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Negen Vidi-beurzen voor UvA’ers

Henk Strikkers,
30 mei 2017 - 15:10
Betreft
Deel op

Negen UvA-wetenschappers krijgen een Vidi-beurs van maximaal acht toen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De aanvragen van Daniel Baumann, Matthijs Brouwer, Jeroen van Heijst, Edan Lerner, Selma de Mink, Liza Mügge, Justus Uitermark, Joël van der Weele en Justyna Wubs-Mrozewicz zijn allemaal gehonoreerd.

 

Bèta's Daniel Baumann en Selma de Mink gaan respectievelijk onderzoek doen naar de oorsprong van structuur in het universum en het ontstaan van zwarte gaten. Edan Lerner gaat op het Science Park dan weer onderzoeken hoe glas op deeltjesniveau ontstaat en wat er gebeurt als ze breken.

 

Diversiteit in de politiek

Maatschappijwetenschappers Liza Mügge en Justus Uitermark gaan de subsidie respectievelijk inzetten voor onderzoek naar de vertegenwoordiging van diversiteit in de politiek en ongelijke toegang tot water, afvalverwerking en publieke ruimte in grote steden in ontwikkelingslanden.

 

In het AMC gaat Matthijs Brouwer onderzoek doen naar de oorzaken van hersenontsteking en Jeroen van Heijst naar waarom witte bloedcellen soms ziekteverwekkers niet meer herkennen.

 

Middeleeuwse geschilbeslechting

Historica Justyna Wubs-Mrozewicz gaat tenslotte de Vidi-beurs inzetten om te kijken wat we kunnen leren van de manier hoe middeleeuwse handelssteden in Noord-Europa complexe geschillen probeerden op te lossen. Microeconoom Joël van der Weele gaat tenslotte onderzoeken wat het wegkijken van mensen bij het kiezen voor ‘slechte’ producten betekent voor ethische producten op de markt en voor duurzame consumptie.

 

Vidi-beurzen zijn bedoeld om onderzoekers de mogelijkheid te geven een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een onderzoeksgroep op te zetten. In totaal werden er 89 beurzen uitgekeerd.

 

Update 30 mei 15.30 uur

Ook bijzonder UvA-hoogleraar vaderschap Renske Keizer, die het grootste deel van haar tijd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkt, heeft een Vidi-beurs ontvangen.

 

In een eerdere versie van dit bericht werd Joël van der Weele niet vermeld. Dat werd veroorzaakt doordat de NWO meldde dat hij op Wageningen University werkt.

Lees meer over