Foto: Maurits90 (cc, via Wikimedia commons)
actueel

Minder samenwonende studenten en vluchtelingen op IJburg

Willem van Ewijk,
17 maart 2017 - 15:42

Wethouder Laurens Ivens heeft besloten om bijna de helft van de voorgenomen 320 woningen voor vluchtelingen en studenten te op IJburg te schrappen. Volgens bewoners is dat niet genoeg.

Wethouder van Wonen Laurens Ivens (SP) hoopt dat statushouders makkelijker zullen integreren door samen te wonen met studenten. Op vier plekken in de stad zouden woningen worden gebouwd, of panden worden omgevormd om dat mogelijk te maken. Een van die locaties is de Daguerrestraat op IJburg, waar maximaal 320 woningen gebouwd zouden worden. Bewoners vonden dat te veel en kwamen in protest.

‘Hoe gaat dat straks samen met gezinnen met jonge kinderen?’

Jongemannen

Het is niet zo dat de bewoners geen statushouders en studenten in hun buurt willen, verzekert Olivier Lauteslager, woordvoerder van een bewonersgroep. ‘Zij horen ook thuis op IJburg. Maar we willen dat er rekening wordt gehouden met de risico’s van hun komst.’ In de wijk wonen veel gezinnen met jonge kinderen, ‘Hier wonen nog nauwelijks jongemannen van 18 tot 28. Hoe gaat dat straks samen met gezinnen met jonge kinderen?’ vraagt hij zich af. Hangjongeren zorgen op IJburg al voor overlast en bewoners hebben er last van criminaliteit. ‘Als je er een groep jonge mannen neerzet dan gaat de veiligheidsbeleving er verder op achteruit,’ zegt Lauteslager.

Foto: Wikimedia commons (SP)
Wethouder Laurens Ivens

Mengen

Het terrein waar de woningen zullen worden gebouwd wordt door kinderen uit de buurt bovendien gebruikt als speelplaats. Samen met experts en ambtenaren maakten de bewoners een plan om maximaal tachtig woningen te bouwen. Woningbouwcorporatie De Alliantie maakte ook een plan. Zij stelde voor om tot een complex van 160 tot 190 woningen te komen. Zo kon in ieder geval het speelterrein behouden blijven. Ivens koos voor het laatste.

 

Lauteslager denkt dat de wethouder bewust risico’s neemt door niet voor het bewonersplan te kiezen. ‘Je neemt risico’s met elk besluit dat je neemt,’ reageert Ivens desgevraagd. ‘Maar je maakt ook een afweging: omdat de bewoners bezwaar maakten hebben we het plan aangepast, maar de behoefte aan huisvesting blijft.’ Ieder jaar moetAmsterdam 2.400 statushouders huisvesten.

 

Ivens ziet het laten samenwonen van studenten en vluchtelingen nog steeds als een manier om de integratie te bevorderen. ‘Het zou mooi zijn als de studenten en vluchtelingen ervoor zorgen dat de buurt meer gemengd wordt.’ Nu een groot deel van de woningen niet gebouwd wordt moet de wethouder op zoek naar een andere locatie om vluchtelingen en studenten te huisvesten.