Foto: Commissie Bezinningsruimte
actueel

HvA krijgt drie ‘rustruimtes’

Henk Strikkers,
16 maart 2017 - 08:54

De Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA heeft dinsdag ingestemd met de randvoorwaarden voor de stilteruimte die officieel voortaan rustruimte heet. Daarmee lijkt Facility Services te kunnen beginnen met het inrichten van drie rustruimtes.

Die rustruimtes komen op de Amstelcampus, in de Fraijlemaborg en in de Leeuwenburg, zo blijkt uit een memo waar de CMR dinsdag mee instemde. Ze zijn bedoeld als ‘een ruimte waar studenten/medewerkers zich even kunnen terugtrekken, om zich aan de hectiek van de dag te onttrekken in een stilteruimte’. De HvA laat bij monde van woordvoerder Rolf de Wit weten ernaar te streven de rustruimtes medio mei te realiseren.

 

Uit het memo blijkt dat de ruimte groot genoeg moet zijn voor ‘zes tot tien personen’ en dat deze ‘een neutraal karakter heeft (sober en kaal), maar wel warme kleuren’ krijgt.

De ruimte moet ‘een neutraal karakter (sober en kaal), maar wel warme kleuren’ krijgen

Persoonlijke rust

In het memo staat de zin dat de ruimte deels kan ‘worden afgeschermd met schermen in de ruimte’, maar volgens De Wit zijn de ruimtes bedoeld voor individueel gebruik. ‘In de ruimtes komt een aantal verrijdbare lage schermen waardoor de ruimte voor een kort moment opgesplitst kan worden in kleinere ruimtes voor individueel gebruik. Daardoor biedt het wat meer geborgenheid en privacy als iemand kiest voor een individueel moment van bezinning, meditatie of reflectie.’

 

In de passage zou je kunnen lezen dat er gescheiden gebeden mag worden, ziet ook CMR-lid Achraf el Johari (partij HvASamen). Toch betekent het volgens El Johari iets anders. ‘De ruimte is vooral bedoeld voor persoonlijke rust, de bedoeling is dat mensen die bijvoorbeeld yoga willen doen niet de hele tijd worden aangestaard. Het gaat er om dat een individu zich kan terugtrekken.’

 

Gebedsruimte

De HvA gedoogde tot 2011 een officieuze gebedsruimte in de Leeuwenburg, maar die werd in dat jaar door het College van Bestuur gesloten. Het bestuur liet officieel weten dat het niet zijn taak was om gebedsruimtes te faciliteren. Het toenmalig hoofd van facilitair beheer liet zich echter ontvallen dat de ruimte werd gesloten omdat zij exclusief door moslims werd gebruikt.

 

In 2015 pleitte een groep studenten aan de UvA voor een stilteruimte en in het kielzog daarvan werd aan de HvA door studenten een commissie Bezinningsruimte opgericht. Eerst moest de HvA niets hebben van een stilteruimte of rustruimte, maar na druk van de CMR ging HvA-rector Huib de Jong toch om.