Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Natuurkundigen UvA en VU keren zich tegen medezeggenschap

Dirk Wolthekker,
31 januari 2017 - 14:16

De samenwerkende wetenschappers binnen het Institute of Physics and Astronomy (IPA) van UvA en VU hebben een open brief geschreven. Daarin schrijven ze zich grote zorgen te maken over het gebrek aan strategische visie van de medezeggenschap van de UvA over de bètasamenwerking tussen UvA en VU. Afgelopen week eiste de medezeggenschap vetorecht bij de besluitvorming daarover.

De stuurgroep IPA onder leiding van de wetenschappers Daniel Bonn en Ralph Wijers (beiden UvA) en Gijs Wuite (VU) heeft vandaag een brief geschreven met die strekking. In die brief schrijven de wetenschappers letterlijk zich ‘grote zorgen’ te maken over de opvatting van de centrale studentenraad en de centrale ondernemingsraad van de UvA. Zij eisten afgelopen vrijdag in een gezamenlijke brief instemmingsrecht op de verhuizing van UvA-opleidingen naar de VU. De stuurgroep IPA begrijpt hier niets van en vindt het een ongepaste eis.

‘Wij maken ons grote zorgen over het feit dat veel discussies in de afgelopen weken meer over procedures, rechten en plichten gingen dan over inhoud’

‘Wij maken ons grote zorgen over het feit dat veel discussies in de afgelopen weken meer over procedures, rechten en plichten gingen dan over inhoud,’ schrijft de stuurgroep. Zij vervolgen: ‘Dat betreuren wij ten zeerste, want in eerste plaats gaat het toch over de inhoud van onderwijs en onderzoek en over onze inzichten en plannen daarover leggen wij voortdurend met plezier en vertrouwen verantwoording af. Wij begrijpen dan ook de motivatie niet van diegenen die nu vragen om middels instemmingsrecht de facto een veto te kunnen uitspreken op de besluiten naar aanleiding van echte of vermeende bezwaren tegen delen van de plannen. Geen enkele partij in deze discussie zou zo’n veto moeten willen, aangezien dit soort besluiten in overleg en gezamenlijk worden genomen.’

 

‘De cost gaet voor de baet uyt’

Precies het argument van de gezamenlijke besluitvorming – of liever gezegd het ervaren gebrek daaraan – is al maanden het argument van de medezeggenschap om zich tegen de verhuizing te keren. Met die verhuizing zijn echter grote strategische en inhoudelijke argumenten gemoeid, menen de briefschrijvers en daarom vinden ze de eis van de medezeggenschap buiten proportie.

 

Zij schrijven: ‘Door gezamenlijk op te trekken staan wij sterk in de competitie met andere grote partijen in Europa om talent. Daardoor kunnen wij de belangen van onze studenten en onderzoekers beter behartigen. Samen hebben we een breder spectrum aan onderwerpen in onderwijs en onderzoek en dus een rijkere omgeving voor studenten en stafleden, met meer mogelijkheden voor kruisbestuiving.’ Volgens de stuurgroep kan samenwerking ertoe leiden dat Amsterdam ‘dé Nederlandse talentmagneet’ in Europa wordt. Het kost wat, inderdaad, maar volgens een oud-Nederlandse gezegde ‘gaet de cost voor de baet uyt’, menen de wetenschappers, die er bovendien op wijzen de verhuisbeweging gekoppeld is aan de door hen gewenste overkomst van NWO-instituut SRON naar Science Park.

 

De medezeggenschap heeft het instemmingsrecht over de verhuizing gekoppeld aan de UvA-begroting voor 2017. Die begroting zal niet worden goedgekeurd als er geen instemmingsrecht op de verhuizing komt.  

 

Lees hieromder de open brief.