Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Internationals zorgen voor stevige toename instroom universiteiten

Henk Strikkers,
30 januari 2017 - 13:56

Er studeren dit jaar in totaal 264.838 studenten aan een Nederlandse universiteit. Dat is ruim 2,6 procent meer dan vorig jaar. Die stijging wordt voor meer dan 85 procent veroorzaakt door een spectaculaire groei van het aantal buitenlandse studenten.

In 2016/2017 zijn er meer studenten dan ooit ingeschreven aan Nederlandse universiteiten. Dat komt doordat voor het eerst in drie jaar het aantal inschrijvingen van eerstejaars is toegenomen en wel met 7,8 procent. Vooral de studies in de sector gedrag & maatschappij en economie en sectoroverstijgende opleidingen zijn populair.

 

Het aantal inschrijvingen van internationale studenten is ook dit jaar weer sterk gegroeid en wel met 17,8 procent. Vorig jaar groeide het aantal buitenlandse studenten dat zich aanmeldt voor een universitaire studie in Nederland al met 19,3 procent. Ongeveer 15 procent van de studenten aan een Nederlandse universiteit is een international.

 

De UvA heeft nog geen cijfers beschikbaar over het aantal eerstejaars dat zij in 2016 heeft ontvangen. Eerdere voorlopige cijfers lieten zien dat de UvA meer vooraanmeldingen kreeg en dat die groei grotendeels werd veroorzaakt door buitenlandse studenten.