Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

‘De koffie is duurder, maar de automaatkoffie goedkoper’

Carlijn Schepers,
25 januari 2017 - 13:24

Tegenover de hogere koffieprijzen aan de counters staan de lagere koffieprijzen van de automaten. Dat zei Rijkent Cornelius, directeur van de nieuwe UvA- en HvA-cateraar Cormet, dinsdag bij Folia Live.

Sinds begin dit jaar hebben de UvA en HvA een nieuwe cateraar: Cormet. Daarbij hoort een nieuw menu, nieuw concept, nieuwe prijzen en een restyling van alle kantines. De plekken waar studenten eten en drinken halen zijn urban jungles geworden, volgens Cornelius ‘veel groen en planten, maar ook stads’. Cormet werkt ook met een ander concept dan voorganger Eurest: zij zijn de hoofdaannemer, maar in de kantines staan ook verschillende onderaannemers, zoals Bowls and Buns in het Wibauthuis en Peperwortel op het Roeterseiland. Cornelius: ‘Deze ondernemers wisselen per twee weken van locatie, zodat de studenten steeds een ander aanbod krijgen.’

‘Verhipstering’
Toch is niet iedereen blij met de nieuwe cateraar. De negatieve reacties betroffen vooral de ‘verhipstering’ en hogere prijzen. Zo tweette HvA-docent Christa Romp dat haar cappuccino 25 procent duurder was geworden. Volgens Cornelius komt dit doordat Cormet de koffie zo duurzaam mogelijk wil maken. ‘We werken samen met het Amsterdamse koffieconcept Moyee Coffee. Zij zorgen er onder andere voor dat de koffie in het land van herkomst wordt gebrand, zodat er zoveel mogelijk geld bij de boeren terechtkomt.’ Dat maakt de koffie inderdaad wat duurder, zegt Cornelius. ‘Aan de andere kant hebben we de prijzen van de dranken in de koffieautomaten met meer dan 25 procent laten dalen.’

‘We willen de meest maatschappelijk verantwoorde onderwijscateraar worden van Nederland’

De nieuwe koffie past in het duurzaamheidsplan van Cormet. ‘We willen dit jaar de meest maatschappelijk verantwoorde onderwijscateraar van Nederland worden.’ Verder werkt de cateraar zo veel mogelijk met lokale ondernemers. Dit heeft volgens Cornelius ook onderlinge concurrentie als voordeel. ‘De ondernemers mogen hun eigen prijs bepalen, maar daar zit wel een bovengrens aan. Ze hoeven hier bovendien geen hoge huur te betalen zoals in de stad, dus moeten hun producten ook goedkoper zijn dan wat ze in hun eigen winkels rekenen.’

Studentinitiatieven
Volgens Cornelius is er bij de UvA- en HvA-kantines niet alleen ruimte voor lokale ondernemers, ook studenten kunnen een plan indienen voor een kraampje. ‘Of iets bedenken voor een van onze pop up-stores of foodtrucks. We willen studenten stimuleren en helpen bij ons hun eigen onderneming te starten.’

Cornelius roept alle HvA’ers en UvA’ers op via Enjoy Today te laten weten wat ze goed vinden en wat ze zouden willen veranderen aan het nieuwe menu en de kantines. ‘We kunnen het assortiment wekelijks, dan wel dagelijks aanpassen, dus we horen graag de mening van de studenten – ook over de prijzen en het uiterlijk van de kantines.’

Bekijk hieronder de uitzending van Folia Live met Rijkent Cornelius.