Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Medezeggenschap HvA neigt naar bijeenhouden diensten

Henk Strikkers,
14 december 2016 - 10:26

Er lijkt in de Centrale Medezeggenschapsraad een meerderheid te zijn voor de ‘package deal’ over de UvA-HvA-splitsing die het College van Bestuur zowel aan de UvA- als aan de HvA-medezeggenschap heeft voorgelegd. Dat blijkt uit een peiling binnen de raad.

Het heetste hangijzer van dat zogenoemde voorgenomen besluit is de toekomst van de gemeenschappelijke diensten van UvA en HvA, zoals bijvoorbeeld Facility Services en de Bibliotheek. Die organisaties zijn de laatste jaren steeds verder in elkaar gevlochten: binnen die diensten werken mensen met een contract bij de UvA en mensen met een contract bij de HvA samen op één afdeling. Die diensten werken bovendien voor beide instellingen.

 

Het College van Bestuur is van zins om die diensten te ‘optimaliseren’; één van de opties die consultancybureau Deloitte in een rapport presenteerde. Dat houdt in dat er nog meer samenwerking gezocht zal worden binnen die diensten, en er ook ruimte is voor samenwerking met andere partijen zoals de VU.

 

Staven & Diensten

De medezeggenschapsraad van de HvA lijkt zich in meerderheid aan te sluiten bij de Deelraad Staven & Diensten (DSD), die de medewerkers van de ondersteunende diensten met een HvA-contract vertegenwoordigt. Die DSD heeft geen instemmingsrecht op de plannen, maar heeft haar steun uitgesproken voor het voorgenomen besluit. ‘De DSD kan zich vinden in het voorgenomen voorstel van het CvB, waarbij sprake is van bestuurlijke ontvlechting, inclusief de staven, en het bij elkaar houden van de centrale diensten die hun dienstverlening optimaliseren,’ zo schrijft de DSD in een persbericht.

 

Naast dit besluit over de diensten staat in het voorgenomen besluit ook onder meer dat het bestuur van HvA en UvA per 1 januari uit elkaar gaat en dat de samenwerking tussen Studentenzaken (HvA) en het Studenten Servicecentrum (UvA) buiten de optimalisatie valt. Tegen die andere onderdelen van de ‘package deal’ is nauwelijks verzet.

 

Bij de UvA is de stemming over het besluit, die gepland stond op 2 december, verplaatst omdat de medezeggenschap nog te veel vragen had. De Centrale Ondernemingsraad en Centrale Studentenraad van de UvA stemmen waarschijnlijk aanstaande vrijdag in een speciaal daarvoor belegde gezamenlijke vergadering. De Centrale Medezeggenschapsraad stemt op 20 december over het voorgenomen besluit.